Πέρα από την «πειρατεία »: το peer-to-peer ως βάση καινοτομίας

Όπως φαίνεται η ανταλλαγή περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (peertopeer) εξελίσσεται σε μια από τις βασικές αρχές που διέπουν καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες. Και αυτό παρά τον « πόλεμο κατά της πειρατείας » που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μια πρόσφατη είδηση αποδεικνύει ότι πλέον και επίσημοι φορείς αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των εφαρμογών peertopeer για την εξοικονόμηση πόρων στην διανομή περιεχομένου. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 19 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια, όπως το Delft University of Technology και το Lancaster University, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ όπως το BBC.

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας open source πλατφόρμας διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα βασίζεται στην αρχή του peertopeer. Κάθε υπολογιστής που θα συμμετέχει θα αποτελεί ταυτόχρονα client αλλά και server προωθώντας το περιεχόμενο στους άλλους κόμβους του δικτύου.

Το P2P-Next project όπως είναι το όνομα του θα βασιστεί στο p2p πρωτόκολλο Tribler. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος στο BBC, στόχος του είναι ο πειραματισμός πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει η ανταλλαγή περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας για τις διαδικτυακές εφαρμογές τηλεόρασης νέας γενιάς.

Η χρησιμοποίηση του peer-to-peer για τη διανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο δεν είναι καινούρια ιδέα. Αυτό γιατί το κόστος του απαιτούμενου bandwidth στην κλασική διανομή είναι απαγορευτικό. Έτσι όλο και περισσότερες υπηρεσίας βασίζουν τις μεθόδους διανομής τους στην συνεισφορά ευρυζωνικότητας των ίδιων των χρηστών.

Μετά το Joost των δημιουργών του Kazaa και του Skype, στο οποίο έχω αναφερθεί παλαιότερα, η επομένη πλατφόρμα διανομής βίντεο που μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο λέγεται Vuse. Βασισμένο στο πρωτόκολλο peertopeer του Azureus, το Vuse, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει ήδη πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρήστες.

Αν και το περιεχόμενο που διανέμεται είναι εμπορικό, το Vuse είναι βασισμένο σε κώδικα open source κάτι που το κάνει την πλατφόρμα του πιο εύπλαστη και εύχρηστη. Προς το παρόν το περιεχόμενο προέρχεται από 125 διαφορετικούς προμηθευτές ενώ η εταιρεία διαπραγματεύεται και νέα συμβόλαια. Όπως και το Joost, στόχος του Vuse είναι να χρησιμοποιήσει το bandwidth των χρηστών για να ρίξει το κόστος διανομής των προγραμμάτων.

Τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που δείχνει ότι οι τεχνολογίες peertopeer χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα για εφαρμογές που ξεφεύγουν από το χώρο της απλής ανταλλαγής αρχείων, είναι η μηχανή αναζήτησης Faroo. Όπως αναφέρει το readwriteweb.com , το Faroo βασίζεται ολοκληρωτικά σε ένα σύστημα peertopeer στο οποίο οι ίδιοι οι χρήστες αντικαθιστούν τα server farms αλλά και τα ρομπότ εξερεύνησης.

Αν και οι πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος που βρίσκεται σε φάση beta είναι μεγάλες, ωστόσο η ιδέα φαίνεται ιδιαίτερα ευφυής. Όσο το διαδίκτυο επεκτείνεται, τόσο η δυσκολία εξερεύνησης του από τις μηχανές αναζήτησης μεγαλώνουν αφού απαιτούνται τεράστιες τεχνικές δυνατότητες. Έτσι το Google διαθέτει σήμερα πάνω από 450.000 servers για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων χρηστών του.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι μια τέτοια διάρθρωση έχει ήδη οδηγήσει σε ολιγοπωλιακή κυριαρχία των υπηρεσιών αναζήτησης από λίγους πολυεθνικούς παίκτες κάτι που μεσοπρόθεσμα θα καταλήξει σε απόλυτο μονοπώλιο.

Πρωτοβουλίες σαν το Faroo, συνθέτοντας τεχνικούς πόρους χιλιάδων χρηστών, είναι οι μόνες που θα μπορέσουν στο μέλλον να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στον στρατηγικό τομέα της αναζήτησης πληροφοριών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.