Αναφορά στην υπόθεση Τσαλικίδη σε γαλλικό ντοκιμαντέρ

Την Τρίτη 4 Μαρτίου προβλήθηκε στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte ντοκιμαντέρ με αναφορά στην υπόθεση Τσαλικίδη. Το ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής του σκηνοθέτη Mathieu Verboud λέγεται Du côté des «anges».

Θέμα του είναι οι επονομαζόμενοι «whistleblowers », άνθρωποι που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε περιπτώσεις που μεγάλες εταιρείες στις οποίες δούλευαν παραβίασαν τον νόμο. Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται είναι αυτές του σκανδάλου Enron στις ΗΠΑ, Générale des eaux στη Γαλλία και Airbus στη Γερμανία.

Περιγράφονται οι πιέσεις που υπέστηκαν όταν αποκάλυψαν τις παρανομίες. Μια υπόθεση που αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των ομοιοτήτων της με αυτή της αυτοκτονίας Τσαλικίδη. Αφορά έναν Ιταλό πρώην αστυνομικό που « αυτοκτόνησε» στη Νάπολη το καλοκαίρι του 2006 πέφτοντας από γέφυρα.

Ο Adamo Bove, υπεύθυνος ασφαλείας στην Telecom Italia, είχε αποκαλύψει λίγο πριν το θάνατο του ένα τεράστιο σύστημα υποκλοπών που αφορούσε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αλλά και τους υπεύθυνους της εταιρείας. Η οικογένεια του υποστηρίζει ότι ο Bove δολοφονήθηκε λόγω των αποκαλύψεων που έκανε.

Η σύντομη αναφορά στην υπόθεση Τσαλικίδη περιγράφει την υπόθεση των υποκλοπών και την αποκάλυψη τους. Το σχόλιο λέει ότι η Vodafone λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και επέτρεψε τις υποκλοπές.

Παρακάτω το βίντεο της αναφοράς στον Τσαλικίδη (στα γερμανικά). Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ (στα γαλλικά) είναι προσβάσιμο για λίγες μέρες εδώ.

One thought on “Αναφορά στην υπόθεση Τσαλικίδη σε γαλλικό ντοκιμαντέρ

Leave a Reply

Your email address will not be published.