Δημοτικές εκλογές υψηλού κινδύνου για τη δεξιά στη Γαλλία (updated)

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών λαμβάνει χώρα σήμερα στη Γαλλία μέσα σε αρνητικό κλίμα για τη δεξιά του Σαρκοζύ. Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (κάτω από 40%), μόλις εννιά μήνες μετά από τη θριαμβευτική εκλογή του.

Οι λόγοι αυτής της πτώσης είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η δημόσια συμπεριφορά του Σαρκοζύ . Από τη μία οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές και η στασιμότητα των μισθών έχουν εξοργίσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Το πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης είναι ακόμα πιο οξύ για τον Σαρκοζύ λόγω των προεκλογικών του υποσχέσεων του που βασίστηκαν στο σύνθημα « δουλεύω περισσότερο για να κερδίσω περισσότερα ».

Από την άλλη η δημόσια εικόνα του Σαρκοζύ έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω της ιδιότυπης συμπεριφοράς του αλλά και της υπερπροβολής της ιδιωτικής ζωής του. Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ η αποστροφή του προς ένα περαστικό που δεν δέχτηκε να του σφίξει το χέρι και τον οποίο ο Σαρκοζύ αποκάλεσε «φτωχό μαλάκα ». Η σκηνή έκανε το γύρο του διαδικτύου όπου και την είδαν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες, πριν παιχτεί και από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Τα περιστατικά αυτά έχουν ξενίσει τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που βλέπουν την προσωπική ζωή του προέδρου της χώρας να έχει γίνει ανέκδοτο στις καθημερινές συζητήσεις των Γάλλων. Έτσι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν 44% στους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού κόμματος, 41 % στο δεξιό UMP και 7% στο κεντρώο MoDem του Μπαϋρού. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσοστά των υποψήφιων της LCR του Olivier Besancenot που προτίμησε τις συνεργασίες με αριστερές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.

Λόγω του τοπικού χαρακτήρα των εκλογών αυτό που θα μετρήσει επίσης στην πολιτική αποτίμηση των εκλογών είναι οι μονομαχίες στους μεγάλους δήμους της χώρας. Η σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να διατηρεί άνετα το Παρίσι, τη Λιλ και τη Λυόν ενώ διεκδικεί με αξιώσεις την Τουλούζ και το Στρασβούργο. Ακόμη και η Μασσαλία της οποίας ο δήμαρχος JeanClaude Gaudin ήταν φαβορί έως πρόσφατα φαίνεται να γίνεται ντέρμπι. Τελικά η δεξιά κινδυνεύει να μείνει μόνο με το Μπορντό και τη Νίκαια.

Αν και ο Σαρκοζύ προσπάθησε να υποβαθμίσει το πολιτικό βάρος των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής ήττας η δεξιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραμείνει αλώβητη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα exit polls σε εθνικό επίπεδο δίνουν τα εξής:

PS 47,5%, UMP 40%, MoDem 4,5%, Front national 2%.


Leave a Reply

Your email address will not be published.