Γαλλία: άνοδος της Λεπέν, ήττα του Ολάντ αλλά και φώς στο βάθος

2527848-jpg_2168971Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, δικαίως σχολιάζεται η άνοδος της Λεπέν και η ήττα των Σοσιαλιστών.

Πράγματι το κόμμα της Λεπέν, όπως είχα γράψει παλιότερα, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού.

Ο κίνδυνος το Εθνικό Μέτωπο να είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές είναι πλέον εμφανής, κάτι που θα αποτελούσε σεισμό για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Αυτό απλά αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι όταν οι Σοσιαλιστές στην εξουσία προδίδουν τις ελπίδες που έχουν επενδύσει σε αυτούς οι εργαζόμενες λαϊκές τάξεις, αυτός που κερδίζει είναι η ξενοφοβική άκρα δεξιά.

Αυτό δείχνει και η τεράστια αποχή στις λαϊκές γειτονιές των μεγάλων πόλεων όπου έσπασε ρεκόρ ξεπερνώντας σε πολλές περιπτωσεις το 50%.

Από την άλλη όμως αυτές οι εκλογές δίνουν και ενθαρρυντικά σημάδια σε ότι αφορά την ανάδυση μιας εναλλακτικής πρότασης στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με το Μέτωπο της Αριστεράς, τους Κομμουνιστές και τους Οικολόγους Πράσινους.

Παρά τη διχόνοια που επικράτησε σε πολλές πόλεις μεταξύ Κομμουνιστών και Κόμματος της Αριστεράς που αποτελούν τις κυρίαρχες δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς, εκεί που παρουσιάστηκαν ενωμένοι τα αποτελέσματα είναι καλά έως έξοχα. Βλέπε λίστα εδώ.

Ακόμη καλύτερα, στη Γκρενόμπλ, μεγάλη πόλη κοντά στη Λυόν, η συμμαχία Οικολόγων και Μετώπου της Αριστερά έρχεται πρώτη μπροστά από Σοσιαλιστές και Δεξιά με σχεδόν 30 %.

Το πείραμα της Γκρενόμπλ θα είναι σημαντικό για τον εάν αυτή η συμμαχία μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση.

Οι Οικολόγοι βέβαια έχουν στις τάξεις τους πολλούς φιλελεύθερους ή κεντρώους, αλλά αποδεικνύονται απαραίτητοι για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού συσχετισμού προς όφελος της Αριστεράς, τουλάχιστον στη Γαλλία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.