Η κεφαλιά του Ζιντάν

Η κεφαλιά του Ζιντάν στο στήθος του Ματεράτσι λίγα λεπτά πριν από το τέλος του τελικού του Μουντιάλ της Γερμανίας επισκίασε τον θρίαμβο της squadra azzura. Εκτός των Ιταλων πολλοί λίγοι γιόρτασαν το γεγονός. Αντίθετα τα σχόλια των δημοσιογράφων και οι περισσότερες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην « αντιαθλητική » ενέργεια του αρχηγού της εθνικής Γαλλίας και στο τι είπε ο αντίπαλος του για να τον προκαλέσει. Οι γνώμες των επαγγελματιών σχολιαστών και των αρμοδίων, ως συνήθως, χαρακτηρίστηκαν από ευρεία συναίνεση ως προς την καταδίκη του Ζιζού.


Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ο αλγερινής καταγωγής ποδοσφαιριστής αμαύρωσε τον τελικό και την ίδια του τη καριέρα. Παραδόξως, οι σκληρότερες επιθέσεις ήρθαν από τους Γάλλους δημοσιογράφους, με πρωτοστάτες αυτούς της L’Equipe που αποτελούν και το μονοπώλιο στο γαλλικό αθλητικό τύπο και της Libération που εκπροσωπεί την καθώς πρέπει αριστερή έκφραση. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι επιτελούσαν αγιογραφήματα προς το πρόσωπο του Ζιντάν λίγες μέρες πριν και πρόβαλλαν στα πρωτοσέλιδα τους την είδηση ανέγερσης αγάλματος προς τιμήν του. Η πανίσχυρη FIFA του Ζεπ Μπλάτερ, που προκαλεί εφιάλτες σε έλληνες υπουργούς και μεγαλοπαράγοντες, έδωσε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του Μουντιάλ στον Γάλλο πρίν απο το συμβάν – αφού οι σύμβουλοι μάρκετινγκ την διαβεβαίωσαν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να κλονίσει το μεγαλείο του – και αναγκάστηκε να τον καταδικάσει με μισόλογα στη συνέχεια…

Ομως στη πραγματικότητα ο εξοστρακισμός του Ζιντάν δεν βρίσκει σύμφωνο τον απλό κόσμο. Οι έρευνες κοινής γνώμης στη Γαλλία δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων συγχωρεί την χειρονομία και δηλώνει θαυμασμό προς το πρόσωπο του. Στη λαϊκή γειτονιά Καστελλάν όπου μεγάλωσε ο ποδοσφαιριστής, μία από αυτές που συγκλονίστηκαν απο βίαια επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και στην οποία η ανεργία των νέων φτάνει το 60%, οι πιτσιρικάδες είναι πιο θυμωμένοι γιατί το ίνδαλμα τους έχει εγκαταλείψει παρά για την βίαιη κεφαλιά. Οι περισσότεροι την βρήκαν εκπληκτική, « θύμιζε ταύρο » λένε, για να προσθέσουν με φανερή ικανοποίηση « του βγήκε κάτι απο τις ρίζες του που ήθελε να ξεχάσει ».

Η εξήγηση της διαφορετικής αυτής εκτίμησης μεταξύ της ελίτ και των απλών φιλάθλων βρίσκεται στο ότι ο Ζιντάν με την κίνηση του αυτή τίναξε στον αέρα το φινάλε του μεγαλύτερου ίσως παγκόσμιου θέαματος της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Γάλλος δεν έριξε καταμέτωπη κουτουλιά μόνο στον Ματεράτσι αλλά και σε ένα είδος καλοκουρδισμένης τηλεοπτικής τελετουργίας της οποίας οι ρόλοι είναι γνωστοί όχι όμως και η τελική έκβαση. Το τσογλάνι από τα βόρεια προάστεια της Μασσαλίας που κρύβει ο Ζιντάν κάτω από την αστραφτερή εικόνα των διαφημιστικών σποτ πήρε για κάποια δευτερόλεπτα τον έλεγχο και αντέδρασε όπως στις αλάνες των παιδικών του χρόνων. Κάπου εκεί τα εκατομμύρια των τηλεθεατών επανήλθαν από τη γκλάμουρ τηλεοπτική οπτασία στην πραγματικότητα. Εκεί που δεν υπάρχουν άγιοι αλλά σκληρή μάχη για επιβίωση. Την ίδια στιγμή σπόνσορες, αντζέντηδες, κανάλια, διαφημιστές και υψηλά ιστάμενοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έβλεπαν να γκρεμίζεται ένα πειθήνιο σύμβολο που, παρόλη την προβληματική του καταγωγή, ενσάρκωνε άριστα το υποτιθέμενο ιδεατό, και σίγουρα προσοδοφόρο προϊόν, που λέγεται επαγγελματικός αθλητισμός.

Όμως, μέσα στην ριζοσπαστική της αυτή διάσταση, η κεφαλιά του Ζιντάν είχε – ειρωνικά – και μια ιδιαίτερη συνεισφορά στην συνοχή της πλοκής του Μουντιάλ της Γερμανίας. Αλήθεια, ποιά άλλη ομάδα εκπροσωπεί καλύτερα το διεφθαρμένο σύστημα της FIFA – όπως το περιγράφει ο άγγλος δημοσιογράφος Andrew Jennings στο προσφατο βιβλίο του[1] απο την Ιταλία του Mozzi, του ντοπαρίσματος και των στημένων παιχνιδιών;

Το άρθρο αυτό εκδόθηκε απο το περιοδικό “ΡΑΠΟΡΤΟ” της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Ζάκυνθο στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2006.



[1] FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket Scandals, HarperSport, 2006.

Leave a Reply

Your email address will not be published.