Πάροχοι σύνδεσης, οι σερίφηδες του ελληνικού διαδικτύου

Θυμάστε ίσως τα γουέστερν των παιδικών μας χρόνων. Στις μικρές πόλεις της Άγριας Δύσης, ο νόμος δεν ήταν αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών παρά υπάκουε στην θέληση των κατά τόπους σερίφηδων. Οι τελευταίοι εφάρμοζαν όποια μέτρα τους φαίνονταν απαραίτητα για την διατήρηση της τάξης χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Οι πάροχοι σύνδεσης ή ISPs, υπό την πίεση των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (βλέπε ΑΕΠΙ) και του Κράτους (βλέπε ΟΠΙ), τείνουν να εξελιχθούν στους σερίφηδες του ελληνικού διαδικτύου. Αποστολή τους η πάταξη κάθε θεωρούμενης από τους ίδιους παράνομης ανταλλαγής αρχείου μέσα από δίκτυα peer-to-peer, έξω από κάθε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο.

Τελευταίο κρούσμα (που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η δημόσια διαβούλευση του ΟΠΙ δεν είναι παρά μια φάρσα ) η αποστολή απειλητικών επιστολών σε χρήστες διαδικτύου που σύμφωνα με του πάροχους αντάλλαξαν αρχεία προστατευόμενα από την πνευματική ιδιοκτησία. Ένα παράδειγμα τέτοιας επιστολής φαίνεται εδώ:

Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις στα σχετικά φόρα, αφού ο συγκεκριμένος πάροχος επισείει την απειλή διακοπής σύνδεσης σε περίπτωση που ο χρήστης συνεχίσει την χρήση peer-to-peer . Παρακάτω θα προσπαθήσω να δείξω γιατί μια τέτοια πρακτική είναι καταχρηστική και δεν επιτρέπεται από το ισχύον στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο.

Η ιδέα για την συγκεκριμένη μέθοδο καταπολέμησης της πειρατείας ξεκίνησε στη Γαλλία από την διαβόητη επιτροπή Olivennes. Όπως έχω γράψει παλιότερα , το μέτρο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ψηφιακών δικαιωμάτων και έχει καταδικαστεί από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού μεταξύ άλλων :

αντικαθιστά το δικαστήριο – μόνο αρμόδιο να αποφασίσει αν υπάρχει παρανομία στην περίπτωση ανταλλαγής αρχείων και ποια είναι η ενδεδειγμένη τιμωρία – από μια απλή διοικητική Αρχή.

επιτρέπει σε εταιρείες να παρακολουθούν ιδιωτικές χρήσεις του διαδικτύου για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

εκλαμβάνει αυτόματα ως ένοχο τον ιδιοκτήτη μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο και επισείει διακοπή της τελευταίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραβίαση του copyright προέρχεται από άλλο φυσικό πρόσωπο (π.χ. άλλο μέλος της οικογένειας, συγκάτοικο, γείτονα που χρησιμοποιεί ασύρματη σύνδεση εν άγνοια του δικαιούχου της, επιχείρηση cybercafé, δημόσια σύνδεση σε ελεύθερα προσβάσιμο χώρο κλπ.).

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να μεταφέρει την πρόταση της επιτροπής Olivennes σε νόμο με το όνομα Hadopi « Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet ». Η πρόθεση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από ανεξάρτητες οργανώσεις όπως η La Quadrature du Net. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, η γαλλική Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (CNIL) εξέφρασε πρόσφατα σε πόρισμα της ισχυρές επιφυλάξεις σε σχέση με την συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η CNIL θεωρεί ότι ο νόμος αυτός δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας αφού για να επιτύχει την καταπολέμηση της πειρατείας καταφεύγει σε κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Άσχετα με την εξέλιξη των πραγμάτων, το σημαντικό είναι ότι στη Γαλλία το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και κριτικής εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων μερών. Ταυτόχρονα, ΚΑΝΕΙΣ από του πάροχους δεν έχει διανοηθεί να εφαρμόσει τέτοια μέτρα ΠΡΙΝ από την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Αυτό γιατί στη γαλλική νομοθεσία, όπως και στην ελληνική, το περιεχόμενο των ανταλλασσόμενων πληροφοριών μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μεταξύ αυτών και η χρήση διαδικτύου, θεωρείται προσωπικό δεδομένο. Δεν νοείται λοιπόν η παρακολούθηση του χωρίς την αρωγή των δικαστικών αρχών που, προς το παρόν, είναι και οι μόνες αρμόδιες να διατάξουν άρση του απόρρητου και αυτό μόνο υπό προϋποθέσεις όπως εξηγεί κι ο e-lawyer με αφορμή τον μπλογκονόμο.

Στην περίπτωση των επιστολών στους Έλληνες χρήστες, μια ιδιωτική εταιρεία, ο πάροχος, αναλαμβάνει εργολαβία την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου από τους πελάτες της παραβιάζοντας το απόρρητο. Στην συνέχεια, ως αντιπρόσωπος των κάτοχων πνευματικών δικαιωμάτων, απειλεί με κυρώσεις!

Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τον ΟΠΙ, βρισκόμαστε σε φάση διαβούλευσης και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο που θα επέτρεπε ενδεχόμενα μια τέτοια πρακτική στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν!

Η υποκρισία των παρόχων είναι τέτοια που ενώ διαφημίζουν υψηλές ταχύτητες συνδέσεις και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το «γρήγορο κατέβασμα » μουσικής και ταινιών, γνωρίζοντας ότι οι νόμιμες προσφορές στην Ελλάδα είναι από εμβρυακές έως ανύπαρκτες, ταυτόχρονα απειλούν του ίδιους τους πελάτες τους που έκαναν χρήση peer-to-peer.

Όσο η είδηση διαδίδεται, όπως και το όνομα του συγκεκριμένου παρόχου, περιμένω εξελίξεις…

UPDATE: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ματθαίου Τσιμιτάκη η Vivodi δηλώνει ότι οι επιστολές που έχουν σταλεί είναι πολλές και ότι θα ακολουθήσει κόψιμο σύνδεσης για όσους δεν συμμορφωθούν “όπως στη Γαλλία”. Μόνο που στη Γαλλία αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αφού δεν υπάρχει το νεμοθετικό πλαίσιο που να το επιτρέπει. Η Vivodi δήλωσε επίσης δια του εκπροσώπου της ότι ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης είναι το συμβόλαιο αποκλειστικής διάθεσης ταινιών μέσω VOD που έχει υπογράψει με τη Warner…

Leave a Reply

Your email address will not be published.