Απορρίφθηκε (;) αίτημα του Σαρκοζύ ενάντια στην τροπολογία 138 (με Update)

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (574 ψήφοι υπέρ 73 κατά) την σημαντική τροπολογία 138 του πακέτου τηλεπικοινωνιών.

Η τροπολογία αυτή αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται κανένας περιορισμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου χωρίς απόφαση δικαστικής αρχής. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις της παιδοφιλίας, του ρατσισμού και του κινδύνου για τις δικτυακές υποδομές. Ως εκ τούτου η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις.

Η τροπολογία αυτή υποσκάπτει το σχέδιο της Γαλλικής κυβέρνησης για συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής (Hadopi) με δυνατότητα να διακόπτει τη σύνδεση σε συνδρομητές που παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία. Ως αποτέλεσμα το μέλλον του σχετικού νόμου που ήταν να έρθει προς ψήφιση στη γαλλική Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου δείχνει αβέβαιο αφού τίθεται πλέον σοβαρό θέμα συμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη συστηματική στήριξη που προσφέρει στις απαιτήσεις της πολιτιστικής βιομηχανίας και των εκπρόσωπων της. Η περίπτωση είναι επίσης χαρακτηριστική της έλλειψης σεβασμού εκ μέρους του Γάλλου Προέδρου, επίσης προεδρεύοντα την ΕΕ, προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τι συνέβη ακριβώς;

Αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας 138, η Επίτροπος θεμάτων επικοινωνίας Viviane Reding, σε συνεννόηση με την Γαλλίδα υπουργό πολιτισμού, άρχισε τις διεργασίες για την απόσυρση της. Όμως λόγω της πίεσης που δέχτηκε από τους ευρωβουλευτές έκανε πίσω. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι προετοιμάζει την υποψηφιότητας της για να ανανεώσει τη θέση της ως Επιτρόπος. Βλέποντας ο Σαρκοζύ ότι δεν υπήρξε εξέλιξη αποφάσισε να δράσει παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Έγραψε λοιπόν επιστολή απευθείας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso. Στην επιστολή, που αποκάλυψε η Libération, ο Γάλλος Πρόεδρος αγνοώντας επιδεικτικά το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου ζητά ρητά την απόσυρση της τροπολογίας 138 γιατί “εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια έξυπνη στρατηγική για την αποφυγή της πειρατείας” !

Update 11/10

Έκπληξη όμως προκάλεσε και η αντίδραση του Barroso, γνωστού υποστηρικτή της πολιτιστικής βιομηχανίας, αφού στις 6 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του Σαρκοζύ.
Το παραπάνω είναι λάθος, οφείλεται σε σύγχυση των γάλλων δημοσιογράφων από όπου πήρα κι εγώ την είδηση.

Στην πραγματικότητα, όπως γράφει το περιοδικό Le Point, η αρνητική απάντηση στο αίτημα του Σαρκοζύ, που κυκλοφόρησε σε μορφή δελτίου τύπου, εκδόθηκε από τον Martin Selmayr εκπρόσωπο της Επιτρόπου Viviane Reding και δεν αποτελεί επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση ο Selmayr θυμίζει ότι η τροπολογία 138 ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ότι ουσιαστικά δεν αποτελεί παρά μια υπενθύμιση των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη αυτών που αναφέρονται στα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Το εν λόγω δελτίο τύπου προκάλεσε αναστάτωση με τον Barroso να δηλώνει “σοκαρισμένος” ,”λπημένος” και “αναστατωμένος” για την χυλόπιτα που έφαγε ο κολλητός του Σαρκοζύ. Σύμφωνα με τον Barroso η απόρριψη του αιτήματος του Γάλλου Προέδρου από τον Selmayr έγινε κατά παράβαση των κανόνων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποσχέθηκε λοιπόν ότι θα οργανώσει συνάνηση μεταξύ όλων των Επιτρόπων ούτως ώστε να απαντήσουν επίσημα στον Σαρκοζύ, πριν αυτός θέσει το θέμα στη σύνοδο των αρχηγών κρατών που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου. Άρα προς το παρόν δεν υπάρχει τελική επίσημη στάση της Επιτροπής.

Με λίγα λόγια, από ότι φαίνεται η τροπολογία 138 είναι εκρηκτική ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ. Για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα περάσει από σαράντα κύματα…εάν αυτό γίνει τελικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.