Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο και την τροπολογία 138

Μετά από εσωτερικές συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις, στις οποίες αναφέρθηκα προ καιρού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επιτέλους την επίσημη θέση της σε ότι αφορά την τροπολογία 138 του πακέτου τηλεπικοινωνιών.

Θυμίζω ότι η τροπολογία των ευρωβουλευτών Bono, Cohn-Bendit και Roithova που ψηφίστηκε με πλειοψηφία εννέα δεκάτων από το Ευρωκοινοβούλιο στις 24 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι « δεν μπορεί να επιβάλλεται περιορισμός στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των τελικών χρηστών χωρίς προηγουμένως να υπάρχει απόφαση των δικαστικών αρχών, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 11 της διακήρυξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, εκτός και εάν απειλείται η δημόσια ασφάλεια, οπότε η απόφαση μπορεί να έπεται ».

Η συγκεκριμένη τροπολογία υποσκάπτει το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής (Hadopi) με δυνατότητα να διακόπτει τη σύνδεση σε συνδρομητές που παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς η διακοπή να εμπίπτει στην αρμοδιότητα δικαστηρίου. Στις αρχές του μήνα το νομοσχέδιο Création et Internet υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία και περιμένει την συζήτηση στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2009.

Η επίσημη θέση της Κομισιόν έτσι όπως εκφράζεται σε δελτίο τύπου της 7ης Νοεμβρίου είναι η εξής: “η Επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί την εν λόγω τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία εννέα δεκάτων της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEMO/08/681). Η Επιτροπή θεωρεί την εν λόγω τροπολογία σημαντική επιβεβαίωση των καίριων νομικών αρχών της κοινοτικής νομικής τάξης, ειδικώς των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών”.

Φαίνεται λοιπόν ότι, παρόλες τις πιέσεις του Σαρκοζύ, η Επιτροπή δεν μπόρεσε παρά να δεχτεί μια τροπολογία που υπερψηφίστηκε μαζικά από το Ευρωκοινοβούλιο. Κι αυτό έστω κι αν η Επιτροπή δικαιούται να τροποποιεί τις προτάσεις της οποτεδήποτε στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας.

Όμως η πρόταση της Επιτροπής, μέσω της διατύπωσης της, αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως επιχείρημα στην εσωτερική διαμάχη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αναφέρει το δελτίο τύπου ότι : “τα κράτη μέλη διατηρούν αρκετά περιθώρια για την επίτευξη δίκαιης ισορροπίας μεταξύ διαφορετικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, ειδικότερα του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας, του δικαιώματος αποτελεσματικής επανόρθωσης και του δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.”

Τέλος, μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στο θέμα, που δείχνει τις αισχρές μεθόδους της κυβέρνησης Σαρκοζύ, είναι η δημοσιοποίηση του πορίσματος της γαλλικής Αρχής προσωπικών δεδομένων (CNIL). Στο πόρισμα, που αποκάλυψε η εφημερίδα La Tribune, η CNIL αναφέρει ρητά ότι ο νόμος Création et Internet αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Η γαλλική κυβέρνηση όχι μόνο αγνόησε εντελώς το πόρισμα αλλά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μη δημοσιοποιηθεί, δείχνοντας ακόμη μια φορά ότι είναι δέσμια της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Επόμενες εξελίξεις:
-Συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών στις 27 Νοεμβρίου για το πακέτο τηλεπικοινωνιών.
-Συνεδρίαση του γαλλικού Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο Création et Internet στις αρχές του 2009.
– Ψηφοφορία σε δεύτερη ανάγνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πακέτο τηλεπικοινωνιών, προγραμματισμένη για τον Απρίλιο 2009.

4 thoughts on “Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο και την τροπολογία 138

  1. πλάκα, πλάκα Stazybο Hοrn οι 40 οπως λες πέσανε στην περίπτωση. Δύσκολα θα έβρισκε κανείς πιο ενδιαφέρον θέμα ως πεδίο παρατήρησης των ευρωπαϊκών διαδικασιών για μπλόγκερς…

  2. πλάκα, πλάκα Stazybο Hοrn οι 40 οπως λες πέσανε στην περίπτωση. Δύσκολα θα έβρισκε κανείς πιο ενδιαφέρον θέμα ως πεδίο παρατήρησης των ευρωπαϊκών διαδικασιών για μπλόγκερς…

Leave a Reply

Your email address will not be published.