Η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νόμο του Σαρκοζύ για το διαδίκτυο

Στο παρελθόν έχω αναφερθεί επανειλημμένα στις περιπέτειες του νόμου που προωθεί η κυβέρνηση του Σαρκοζύ σχετικά με το διαδίκτυο, γνωστού ως Création et Internet ή Hadopi ή Olivennes.

Η βασική ιδέα το νόμου είναι η “διαβαθμισμένη τιμωρία” των χρηστών που – υποτίθεται – παραβιάζουν το copyright στην αρχή με προειδοποιητικά μηνύματα και στη συνέχεια με διακοπή της σύνδεσης τους. Ο νόμος αυτός είναι προβληματικός και καταχρηστικός σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών από πολλές απόψεις:

– αντικαθιστά το δικαστήριο – μόνο αρμόδιο να αποφασίσει αν υπάρχει παρανομία στην περίπτωση ανταλλαγής αρχείων και ποια είναι η ενδεδειγμένη τιμωρία – από μια απλή διοικητική Αρχή.

επιτρέπει σε εταιρείες όπως η ΑΕΠΙ να παρακολουθούν ιδιωτικές χρήσεις του διαδικτύου για να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

– εκλαμβάνει αυτόματα ως ένοχο τον ιδιοκτήτη μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο και επισείει διακοπή της τελευταίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραβίαση του copyright προέρχεται από άλλο φυσικό πρόσωπο (π.χ. άλλο μέλος της οικογένειας, συγκάτοικο, γείτονα που χρησιμοποιεί ασύρματη σύνδεση εν άγνοια του δικαιούχου της, επιχείρηση cybercafé, δημόσια σύνδεση σε ελεύθερα προσβάσιμο χώρο κλπ.).

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι μια επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη γαλλική κυβέρνηση, προφανώς από τις υπηρεσίες της Επιτρόπου για θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας Viviane Reding, που ασκεί σοβαρή κριτική στο συγκεκριμένο νόμο.

Η εφημερίδα La Tribune αποκάλυψε πρόσφατα το κείμενο της επιστολής. Η κριτική, αν και διατυπωμένη με διακριτικό τρόπο, αναδεικνύει ανάγλυφα τις νομικές αδυναμίες του εγχειρήματος και δείχνει ότι, όπως γράφει κι ο Philippe Aigrain, έστω κι αν ο νόμος τελικά ψηφιστεί θα καταστεί ουσιαστικά ανενεργός.

Αναφέρουν οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι στον νόμο δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα για τους χρήστες που δέχονται προειδοποιητικά μηνύματα να τα αμφισβητήσουν νομικά. Από τη στιγμή που τα μηνύματα αυτά καταλήγουν αυτόματα σε διακοπή της σύνδεσης, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης, τότε ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για μια δίκαιη δίκη (άρθρο 48 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε ήδη τον περασμένο Νοέμβριο από τη Γερουσία και αναμένεται να παρουσιαστεί στην γαλλικής εθνοσυνέλευση τον ερχόμενο Ιανουάριο.

One thought on “Η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νόμο του Σαρκοζύ για το διαδίκτυο

  1. Απαράδεκτος νόμος, που καταλύει κάθε έννοια της δημοκρατίας και παραβιάζει ασύστολα την ιδιωτικότητα. Πιο ώριμο θα ήταν να θεσπιστούν νόμοι που να επιβάλλουν λογικές χρεώσεις σε όλα αυτά τα αγαθά, που “θίγονται” από το παράνομο downloading. Καλά, δε σκέφτηκε κανείς, γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να προμηθευτεί με τέτοιο τρόπο ένα τραγούδι ή ένα λογισμικό? Για να μην αναφέρω, ότι κάποια από αυτά οφείλουν ένα μέρος της δημοτικότητάς τους ακριβώς σ’αυτές τις ενέργειες!! Και τέλος, η γαλλική κυβέρνηση μάλλον έλυσε όλα τα καίρια κοινωνικά και οικονομικά της προβλήματα, για να ασχολείται με την προάσπιση των συμφερόντων των κολοσσών!! Μπράβο στη Γαλλία που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μοιάσει στην… Κίνα!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.