Έρευνα για τα νέα μέσα στην Ελλάδα

Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα οι ερευνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα νέα μέσα και το διαδίκτυο στις καινοτόμες του εκφάνσεις. Απόδειξη τα συνέδρια και οι ημερίδες που διοργανώνονται αρκετά συχνά πλέον πάνω σε συγγενή γνωστικά πεδία.

Το 2007 έγινε το διεθνές συνέδριο EUTIC 2007 – ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΠΕ στο οποία συμμετείχα κι εγώ. Διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδώ έχω γράψει και σχετικό σχόλιο.

Το 2008 έγιναν δύο σχετικές ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρώτη είναι η ημερίδα “Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα“που διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία όπως το μπλογκ, την απευθείας μετάδοση των εργασιών από το διαδίκτυο και την παρουσία του Dan Gilmor. Βέβαια έγινε και αντικείμενο κριτικής σε σχέση με κάποια που ειπώθηκαν εκεί, μάλλον δίκαια. Με αφορμή αυτά που διάβασα εκείνη την περίοδο έγραψα ένα σχόλιο πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

Τον Δεκέμβριο διοργανώθηκε στο Πάντειο πανεπιστήμιο ημερίδα με τίτλο “Η επιστήμη του web ως κοινωνική επιστήμη”. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων – Ερευνητικό Κέντρο «ΩΜΕΓΑ» (Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές». Κάποια βίντεο από το συνέδριο είναι διαθέσιμα εδώ.

Το 2009 προμηνύεται κι αυτό γεμάτο. Έτσι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα λάβει χώρα ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας για τα Social Media. Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου και αφορά πεδία διερεύνησης όπως τα ιστολόγια, τα κοινωνικά δίκτυα, την ανταλλαγή αρχείων σε βάση ισοτιμίας (peer-to-peer). Τα αποτελέσματα αναμένονται με ενδιαφέρον.

Τέλος, τον Μάιο θα γίνει στην Αθήνα διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Νέα μέσα και ενημέρωση: συγκλίσεις και αποκλίσεις”. Η εκδήλωση, στην οποία θα βρεθώ κι εγώ εκτός απροόπτου, διοργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:

1. Οικονομικές στρατηγικές και νέα μέσα: τοπικό και παγκόσμιο, δωρεάν και επί πληρωμή.
2. Οι τεχνολογίες αιχμής: οθόνη και χαρτί.
3. Νέα Μέσα, νέο περιεχόμενο; Το άμεσο και το έμμεσο, το περιοδικό και το συνεχές, το πρωτότυπο και το αντίγραφο.
4. Νέα μέσα, νέο κοινό; Επίδραση και διάδραση.
5. Νέα μέσα, νέοι δημοσιογράφοι; Λόγος και εικόνα, ανάλυση και καταγραφή, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
6. Θεσμικές και πολιτικές όψεις.

Ίσως θα ενδιέφερε και κάποιους μπλόγκερ να παραβρεθούν σαν παρατηρητές. Από ότι ξέρω η εγγραφή είναι ακριβή, αλλά εάν γίνει επαφή με την επιτροπή διοργάνωσης πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν προσκλήσεις. Θα άξιζε τον κόπο να υπάρξει και μια συζήτηση στο διαδίκτυο σε σχέση με όσα ειπωθούν εκεί…

Update:
Μόλις ο Νίκος Δανδράκης του sync.gr δημοσίευσε ένα χάρτη της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας 2008 εδώ.

2 thoughts on “Έρευνα για τα νέα μέσα στην Ελλάδα

  1. και ότι ήθελα να γράψω, θα πάω και γω, αλλά καταλαβα ότι η είσοδος δεν είναι ελευθερας, οπότε μπρίτσ, που λέμε στην ελλαδίτσα μας.

    any way,

    bonne chance

  2. Το συνέδριο δεν γίνεται στο Πάντειο αλλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.