Η έξοδος από την κρίση…για τους λίγους

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικάνικου τύπου, που αναδημοσιεύονται από το Έθνος, οι χρηματοπιστωτικές φίρμες της Wall Street παρουσίασαν σημαντικά κέρδη για το 2009.

Η JPMorgan Chase, δεύτερη μεγαλύτερη αμερικάνικη τράπεζα, ανακοίνωσε κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Το σημαντικότερο κομμάτι αυτών των κερδών προέρχεται από συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι εργαζόμενοι των 23 μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street ετοιμάζονται να πάρουν μπόνους ρεκόρ για το 2009 της τάξης των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Goldman Sachs αναμένεται να διανείμει πάνω από 20 δισεκατομμύρια σε μπόνους, κάτι που αντιστοιχεί σε 700.000 κατά εργαζόμενο. Βέβαια οι traders θα έχουν την μερίδα του λέοντος.

Ταυτόχρονα οι πλειστηριασμοί σπιτιών λόγω χρεών στις ΗΠΑ είχαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 23% σε σχέση με το 2008 φτάνοντας τους 940.000 σε όλη τη χώρα. Πολλά από αυτά τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται δεν είναι subprimes αλλά υποτιθέμενα σίγουρα δάνεια σε έγκυρους δανειολήπτες που πλέον λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι άνεργοι στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν από 7,6 σε πάνω από 15 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να αυξάνεται το 2009 φτάνοντας στο 9,8% του ενεργού πληθυσμού.

Όπως εξηγεί ο William Black, σε συνέντευξη του στο Democracy Now, η Wall Street συνεχίζει τις μπίζνες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Την ίδια στιγμή οι επιτελείς του προέδρου Ομπάμα είναι ενοχλημένοι από την ξεδιάντροπη αυτή πρακτική.

Το πρόβλημα τους είναι ότι τα δυσθεώρητα μπόνους δημιουργούν λαϊκή κατακραυγή στις ΗΠΑ και τους υποχρεώνουν να επέμβουν παίρνοντας περιοριστικά μέτρα. Αυτό βέβαια δεν το θέλουν καθόλου αφού οι ίδιοι είναι στενά δεμένοι με την Wall Street που υπήρξε κύριος χρηματοδότης του Ομπάμα στον προεκλογικό αγώνα.

Για παράδειγμα ο Lawrence Summers, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του Λευκού Οίκου, πληρώθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια το 2008 από φίρμες της Wall Street. Οι κυριότεροι συνεργάτες του Timothy Geithner, υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια δουλεύοντας για την Goldman Sachs Group και την Citigroup.

Οι ίδιοι καλούνται να ρυθμίσουν και το πλαίσιο ελέγχου της δραστηριότητας των πρώην αφεντικών τους και να διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση. Για τους λίγους…

3 thoughts on “Η έξοδος από την κρίση…για τους λίγους

  1. κάπου διάβασα και γω για την Goldman Sachs και έφριξα. Βέβαια προς τι η έκπληξη;

  2. Ange-ta, είναι όντως απίστευτα τα ποσά. Και περισσότερο το ότι συνεχίζουν τις πρακτικές που έφεραν την οικονομική κρίση που πληρώνουμε όλοι.

  3. Οσο η Αμερική τυπώνει χρήμα και με αυτο αγοράξει και εξαγοράζει όλα τα πλούτη του κόσμου, απο τροφες μέχρι ενεργειακά προϊόντα και πηγές, τίποτα δεν θα αλλαξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.