Η εξαγορά του YouTube από το Google

Αυτή την εποχή οι μεγάλες ανακατατάξεις στο χώρο του διαδικτύου αφορούν τη διανομή βίντεο.

Εξαγορές και συμμαχίες είναι στην ημερήσια διάταξη αφού οι μεγαλύτεροι παίκτες της επικοινωνιακής βιομηχανίας προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικές θέσεις σε μια αγορά που υπόσχεται μελλοντικά κέρδη. Η τελευταία από αυτές τις κινήσεις, άκρως εντυπωσιακή, ήταν η εξαγορά του YouTube από το Google για ένα τίμημα που πλησιάζει τα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια !

Το YouTube είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 από τρεις αμερικανούς τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim που προηγούμενα δούλευαν στην εταιρεία συστημάτων πληρωμής PayPal. Η βασική ιδέα ήταν να προσφέρουν στους χρήστες του διαδικτύου ένα χώρο υποδοχής όπου οποιοσδήποτε μπορεί να αποθέσει βίντεο τα οποία στη συνέχεια είναι προσβάσιμα από όλους. Μέσα σε λίγους μήνες η υπηρεσία είχε μεγάλη επιτυχία και σήμερα το YouTube προσφέρει 100 εκατομμύρια βίντεο ημερησίως στους επισκέπτες του δωρεάν. Συγκριτικά, ένα παγκοσμίως γνωστό κανάλι όπως το CNN φτάνει μόλις το ένα εκατομμύριο φορτώσεις βίντεο την ημέρα.

Η τεράστια αυτή διαφορά εξηγείται από τη τελείως διαφορετική φιλοσοφία των δύο υπηρεσιών: ενώ το cnn.com λειτουργεί με μια κλασσική λογική μέσου ενημέρωσης όπου τα διατιθέμενα βίντεο φτιάχνονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους του καναλιού και διαλέγονται από τον υπεύθυνο προγράμματος του site, το YouTube λειτουργεί ως μια ελεύθερη πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα σε όλους του χρήστες του διαδικτύου να γίνουν καταναλωτές αλλά ταυτόχρονα και «εκδότες» τηλεοπτικού περιεχομένου αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανεβάσουν στο site τα βίντεο της επιλογής τους. Η προστιθέμενη αξία του YouTube έγκειται από τη μία πλευρά στο ότι προσφέρει τα τεχνικά μέσα μαζικής διανομής περιεχομένου στον καθένα και εντελώς δωρεάν αλλά και στα διάφορα εργαλεία που επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαλέξει βίντεο με βάση θεματικά κριτηρία.

Ταυτόχρονα ο τρόπος αυτός λειτουργίας προκαλεί και προβλήματα σχετικά με τη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ως προς τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του περιεχομένου πριν αυτό δημοσιευτεί στο YouTube. Η λύση διαφαίνεται ότι θα βρεθεί μέσω συμφωνιών μεταξύ του YouTube και των εταιρειών παραγωγής και majors του σινεμά, όπως αυτή που υπογράφηκε με την Warner στις 17 Σεπτεμβρίου. Προς το παρών όμως η εταιρεία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της συνέχισης της δραστηριότητας της όπως έχει αλλά και τον περιορισμό των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων που. Έτσι στα τέλη Οκτωβρίου η υπηρεσία απέσυρε από το site 30.000 βίντεο μετά από μήνυση της ιαπωνικής εταιρείας προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Πάντως ο κίνδυνος μηνύσεων για το YouTube εκ μέρους των μεγάλων παραγόντων της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας δεν έχει εκλείψει. Η απάντηση που ετοιμάζεται από το Google και το YouTube είναι η ενσωμάτωση διαφημιστικών μηνυμάτων στα βίντεο που διανέμονται από την υπηρεσία και το μοίρασμα των εσόδων με τους νόμιμους ιδιοκτήτες του περιεχόμενου. Κατά κάποιο τρόπο η στρατηγική του YouTube, όπως και αυτή του Google, είναι να επιβληθεί ως ενδιάμεση υπηρεσία στο διαδίκτυο ανάμεσα στα περιεχόμενα και στους τελικούς χρήστες και έτσι να οικειοποιηθεί πόρους που πηγάζουν από υλικό που δεν του ανήκει.

Με τους 30 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες του το YouTube βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στη διανομή βίντεο στο ίντερνετ πίσω από το My Space, που αγοράστηκε πρόσφατα από την News Corporation του Αυστραλού μεγιστάνα Rupert Murdoch, και το Yahoo με 37 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες το καθένα και μπροστά από τους Time Warner (25 εκατομμύρια), Microsoft (16 εκατομμύρια) et MTV-Viacom (14 εκατομμύρια) και το Google Video (7,5 εκατομμύρια). Μετά την εξαγορά το νέο συγκρότημα GoogleYouTube περνάει μπροστά από τους ανταγωνιστές του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.