Γαλλία: νικητές και ηττημένοι των Ευρωεκλογών

Τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Γαλλία

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών στη Γαλλία αποτελούν πράγματι πολιτικό σεισμό. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 2014 ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν, αναβαπτισμένος ως Εθνικός Συναγερμός, έρχεται πρώτος στις Ευρωεκλογές, σταθεροποιείται σε υψηλά ποσοστά και αναδεικνύεται πλέον ως η βασική αντιπολίτευση απέναντι στον Μακρόν.

Στην πραγματικότητα το σκορ της ευρωλίστας του Εθνικού Συναγερμού δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με αυτό της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017 (23,43% και 21% αντίστοιχα) και μάλιστα είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του ίδιου κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014 (24,86 %). Όμως σε συμβολικό και πολιτικό επίπεδο η γαλλική άκρα δεξιά θριάμβευσε. Τρεις τουλάχιστον λόγοι εξηγούν το αποτέλεσμα.

Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός

Ο πρώτος και κυριότερος είναι η πολιτική του Εμμανουέλ Μακρόν, που αποτελεί τη συνέχεια δεκαετιών νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας όπως αυτή εκφράστηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις στη Γαλλία αλλά και από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές απορρυθμίσεις προστέθηκε πρόσφατα και ο αυξανόμενος αυταρχισμός έτσι όπως εκφράστηκε για παράδειγμα μέσα από τη σκληρή καταστολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Είναι πλέον καθαρό ότι η κοινωνική βάση του Μακρόν είναι πολύ περιορισμένη, γύρω στο ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος, και αποτελείται από τα πιο προνομιούχα στρώματα.

Η τεχνητή πόλωση

Ο δεύτερος λόγος είναι η στρατηγική που επέλεξε συνειδητά ο Μακρόν και η οποία βασίστηκε στην ιδέα ότι οι ευρωεκλογές αποτελούσαν δίλλημα μεταξύ του ίδιου, υποτιθέμενου εκπρόσωπου του προοδευτικού, φιλελευθέρου ανθρωπισμού, και της ρατσιστικής και ευρωφοβικής άκρας δεξιάς. Η τεχνητή πόλωση που δημιουργήθηκε προφανώς ωφέλησε τη Λεπέν η οποία εμφανίστηκε αντίστοιχα ως η πρώτη εναλλακτική στον Μακρόν. Βοήθησε βέβαια και τον τελευταίο να περιορίσει τη διαφορά σε διαχειρίσιμα επίπεδα, λίγο πάνω από ένα πόντο, παρόλη την πολύ κακή καμπάνια του κόμματος του.

Ο κατακερματισμός της αριστεράς

Ο τρίτος λόγος που εξηγεί την νίκη της άκρας δεξιάς είναι ο κατακερματισμός της αριστεράς η οποία και δεν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της και να παρουσιάσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση στο ύψος των περιστάσεων. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι ο βασικός χαμένος των ευρωεκλογών, μαζί με την καταποντισμένη στο 8,5% παραδοσιακή δεξιά, είναι ο Ζαν Λουκ Μελανσόν και η Ανυπότακτη Γαλλία που πέφτει στο 6,3% από το 19% στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2017. Το σκορ αυτό είναι κάτω από το μισό των Πράσινων, που εκτοξεύονται στο 13,42%, αλλά και οριακά μπροστά από τη λίστα των Σοσιαλιστών (6,18%) που θεωρούνταν πολιτικά νεκροί το 2017.

Η επόμενη μέρα

Κερδισμένοι της εκλογικής αναμέτρησης, εκτός από τους εθνικιστές της Λεπέν, είναι οι Πράσινοι οι οποίοι αναδεικνύονται σε κυρίαρχο πόλο της Κεντροαριστεράς. Δικαιωμένοι αισθάνονται και οι Σοσιαλιστές από την επιλογή τους να συστοιχηθούν πίσω από τον χαρισματικό τηλεοπτικό φιλόσοφο Ραφαέλ Γκλουκσμάν (ο οποίος είχε στηρίξει τον Σαρκοζύ το 2007), κρύβοντας έτσι επιμελώς την ταμπέλα του Σοσιαλιστικού κόμματος. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ευχαριστημένος πρέπει να είναι κι ο Μακρόν αφού αποφεύγει τη βαριά ήττα σε μια πολύ δυσχερή συγκυρία και μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την ίδια πολιτική.

Ταπεινωμένη βγαίνει από αυτές τις εκλογές η παραδοσιακή δεξιά αφού συνθλίβεται από τις συμπληγάδες Λεπέν/Μακρόν και δεν φαίνεται  με ποια στρατηγική μπορεί να βρει ζωτικό πολιτικό χώρο. Αντίθετα οι πιέσεις για συνεργασία με τον Εθνικό Συναγερμό θα ενταθούν από την πιο συντηρητική πτέρυγα.

Τέλος ο Μελανσόν και η οργάνωση του, μετά από επαναλαμβανόμενα πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη χάνει την  πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο του οποίου το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πιο δεξιά, στους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες. Η αναδιάταξη της αριστερής πτέρυγας του πολιτικού φάσματος είναι πλέον γεγονός αλλά δεν διαφαίνεται το πως η νέα κατάσταση θα μπορέσει να αμφισβητήσει το δίπολο Λεπέν/Μακρόν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.