Απάντηση στον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν στον Τύπο για την υπόθεση της «ατυχούς ανάρτησης » της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου. Σχετική δημοσίευση έκανε και η ιστοσελίδα patkiout.gr που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Δυστυχώς και για τους δύο οι απαντήσεις τους δυσχεραίνουν τη θέση τους.

Η ανακοίνωση του Γ.Γ. αναφέρει:

«Ο λογαριασμός της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στο twitter δέχθηκε κακόβουλη παρέμβαση προχθές, καθώς αναρτήθηκε άρθρο από ιστοσελίδα που καμία σχέση δεν έχει με τη Γενική Γραμματεία και το έργο της. Η υπηρεσία, ως όφειλε, αφαίρεσε άμεσα την ανάρτηση αυτή και ενημέρωσε ότι δεν προερχόταν από τους χειριστές του λογαριασμού. Επιπλέον, προέβη σε ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού, ενισχύοντας ταυτόχρονα  την ασφάλεια πρόσβασης στον λογαριασμό.»       

Αν δεχτούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αλήθεια, τι ακριβώς σημαίνει ότι « προέβη σε ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού» ;

Η παραβίαση ενός επίσημου λογαριασμού κρατικής υπηρεσίας είναι παράνομη πράξη η οποία διώκεται από το νόμο. Απευθύνθηκε ο Γ.Γ. στη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως όφειλε; Κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου;

Αν ναι, η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος διερέυνησε ποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από την ιστοσελίδα patkiout.gr και το αν ο διαχειριστής της είναι υπέυθυνος για το χακάρισμα της ΓΓΕ ;

Εκτός αν ο Γ.Γ. αρκείται στην εκδοχή που περιέχει η σχετική (ανυπόγραφη) δημοσίευση του patkiout.gr η οποία είναι η εξής :

« Να ενημερώσουμε, λοιπόν, τους συναδέλφους και άλλους ενδιαφερόμενους πως ο διαχειριστής μας ουδεμία σχέση είχε ή έχει με οποιαδήποτε κρατική θέση. Επομένως, ο συγκεκριμένος κύριος ή κυρία, είναι πιθανότερο να είναι αναγνώστης μας ».

Δύο τα τινά λοιπόν : είτε, όπως υποστηρίζει το patkiout.gr, ο  διαχειριστής του λογαριασμού, δημόσιος υπάλληλος κατά τον Γ.Γ., είναι αναγνώστης του patkiout.gr και έκανε τη δημοσίευση από λάθος, άρα δεν πρόκειται περί « κακόβουλης παρέμβασης » αλλά απλής βλακείας · είτε, όπως υποστηρίζει ο Γ.Γ. κάποιος πολύ κακόβουλος δυνατός χακεράς κατάφερε να πάρει τον έλεγχο ενός επίσημου λογαριασμού κρατικής υπηρεσίας… για να ποστάρει γαργαλιστικό περιεχόμενο από κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα !

Προφανώς η εκδοχή του Γ.Γ. υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Χωρίς να πάρουμε υπόψη άλλες πτυχές του προβλήματος (αποδιοργάνωση και αποστελέχωση της ΓΓΕ, αχρήστευση του μητρώου online media, αδιαφάνεια στη διαφημιστική δαπάνη των 11 εκ. ευρώ), όλες αυτές οι ανακολουθίες στην υπόθεση της «ατυχούς ανάρτησης » δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα απ’ότι δίνουν απαντήσεις.

Τέλος, μια παρατήρηση επί προσωπικού. Η ανακοίνωση του Γ.Γ. αναφέρεται στο ιστολόγιο μου με τη διεύθυνση του, ephemeron.eu, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαδίδω « παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα fake news» και «μυθεύματα που αποσκοπούν στην παραπλάνηση των πολιτών».

Η αλήθεια είναι ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν έχω. Είμαι απλά ένας πολίτης, χωρίς κομματική ταυτότητα ή οικονομική εξάρτηση, που βγάζει συμπεράσματα από γεγονότα και θέτει σχετικά ερωτήματα στην εξουσία.

Αυτά τα συμπεράσματα πηγάζουν από τα είκοσι χρόνια ενασχόλησης μου με το γνωστικό αντικείμενο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τις δεκάδες σχετικές δημοσιεύσεις μου σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια με 683 αναφορές στο Google Scholar, από το βιβλίο μου που έχει κυκλοφορήσει σε τρεις γλώσσες από σοβαρούς εκδοτικούς οίκους και από την πορεία μου ως επώνυμου μπλόγκερ από το 2007 με 300 δημοσιευμένα κείμενα.

Απόδειξη της εμπειρίας μου στον τομέα αυτό ειναι το γεγονός ότι η ανεξάρτητη οργάνωση fact-checking First Draft μου εμπιστεύτηκε την επιστημονική διερεύνηση και τεκμηρίωση του εγχειρήματος CrossCheck που είχε ως στόχο την εξακρίβωση και διασταύρωση “fake news” κατά τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας συνεργάστηκα με δεκάδες δημοσιογράφους από AFP, Libération, Le Monde κλπ.

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι αλάνθαστος. Θα μπορούσε λοιπόν ο Γ.Γ. να μου πει ότι απλά κάνω λάθος και να με διαψεύσει με επιχειρήματα και γεγονότα αντί να με διαπομπεύσει ως «παραπλανητή του λαού».

Αλλά φαίνεται ότι πάσχει από το ίδιο σύνδρομο θεωριών συνομωσίας με τον Τραμπ. Οποιαδήποτε κριτική δεν προέρχεται από την εξουσία για αυτόν είναι “fake news”….

One thought on “Απάντηση στον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας

  1. Pingback: Πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί "fake news" για τον κορωνοϊό | Ephemeron

Leave a Reply

Your email address will not be published.