Πρώτη καταδικαστική απόφαση για Rapidshare και Usenext

Η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων G.E.M.A. (Gesellschaft für musikalische Aufführungs und mechanische Vervielfältigungsrechte) κατάφερε να επιτύχει καταδικαστική απόφαση εναντίον του Usenext, μόλις λίγες εβδομάδες μετά από παρόμοια καταδίκη του Rapidshare από γερμανικό δικαστήριο.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές επιτυγχάνουν οικονομικό κέρδος μέσα από την διακίνηση περιεχομένου (ταινίες, μουσική, κείμενα, εικόνες, προγράμματα) που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε αντίθεση με τα κλασσικά προγράμματα peer to peer όπως το e-Mule ή το BitTorrent, υπηρεσίες όπως τα AllFiles, FileFactory, Mediafire, MegaUpload, YouSendIt, Usenext και Rapidshare παρέχουν την δυνατότητα για direct downloads. Οι χρήστες επαφίουν το περιεχόμενο σε κεντρικούς servers και στη συνέχεια αυτοί που ενδιαφέρονται το κατεβάζουν απευθείας από εκεί είτε χρησιμοποιόντας τις δωρεάν, αλλά περιορισμένες, προσφορές είτε αγοράζοντας συνδρομή για απεριόριστο download.

Οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν ως νομικό επιχείρημα την κοινοτική οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο του 2000. Η οδηγία αυτή αναφέρει ότι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών όπως οι acces providers δεν έχουν ευθύνη ελέγχου εκ των προτέρων του περιεχομένου στο οποίο δίνουν πρόσβαση, παρά μόνο εκ των υστέρων εάν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία ότι το περιεχόμενο αυτό είναι προστατευμένο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά σημαντική δεδομένου ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση πιο δημοφιλών υπηρεσιών διανομής βίντεο όπως το YouTube ή το DailyMotion.


Leave a Reply

Your email address will not be published.