Το δίκοπο μαχαίρι των social media

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία γύρω από τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των social media (blogs, podcasts, wikis, πλατφόρμες διανομής βίντεο) για εμπορικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για διαφήμιση και μάρκετινγκ.
Αλλοι προσπαθούν να μας πείσουν για τον κανόνα τον 4P που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε επίδοξος μπλογκερ/μάρκετερ : Passionate – Write about issues that are near and dear to your heart, Purposeful – Make sure you keep the end in mind; why are you blogging? (η απάντηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑΑΑΑ!!!), Present – Keep an eye on what’s topical today, Positional – Take a stand on an issue and follow it. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…
Aλλοι μας εξηγούν ότι δεν παίζει ρόλο η ποσότητα του κοινού που ακουμπάει ένα μπλογκ αλλά η ποιότητα της επαφής. Υπό αυτή την έννοια οι πιο δημοφιλείς μπλόγκερς είναι opinion leaders και μπορούν να προτρέψουν τους αναγνώστες τους να καταναλώσουν ένα προϊόν με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό απ΄ότι η παραδοσιακή διαφήμιση.

Αλλοι μιλάνε για το viral marketing και τις φήμες που ξεκινάνε από μπλογκς ως πανάκεια για τη επιτυχία ενός νέου προϊόντος αλλά και ως ένα τρόπο βελτίωσης της εικόνας της επιχείρησης τους.

Άλλοι πάλι βγάζουνε λεφτά πουλώντας βιβλία που εξηγούν στους άλλους πως θα βγάλουν λεφτά χρησιμοποιώντας τα μπλογκς.

Άλλοι τέλος, αποθεώνουνε το UGC (User Generated Content) ως τη μεγαλύτερη εμπορική ανακάλυψη μετά τον πάγκο της λαϊκής αγοράς.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που πάθανε και μάθανε ότι τα social media είναι τόσο απρόβλεπτα, ακριβώς επειδή είναι κοινωνικά, που πολλές φορές γυρίζουν μπούμερανγκ σε αυτόν που θέλησε να τα εκμεταλευτεί για ιδιοτελείς σκοπούς. Αυτό έγινε και με την General Motors η οποία κατέληξε στη θέση της κατάταξης του CNN για τις μεγαλύτερες οικονομικές γκάφες της χρονιάς ( ναι, ναι είναι η ίδια κατάσταση στη οποία η Ελλάδα έχει την 39η θέση λόγω της απογραφής του Αλογοσκούφη!!).

Η ιστορία έχει ως εξής: η General Motors έβγαλε ένα καινούριο, 4×4 το λεγόμενο Chevy Tahoa. Αντί όμως να παραγγείλει μια κλασική τηλεοπτική διαφήμιση σε μια διαφημιστική εταιρεία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κοινό για να κάνει την προώθηση του προϊόντος της. Εβαλε λοιπόν αμοντάριστα βίντεο, εικόνες και μουσική στο site της και έκανε διαγωνισμό για το ποιός θα έφτιαχνε το καλύτερο διαφημιστικό κλιπ. Με την ιδέα αυτή οι υπεύθυνοι της εταιρείας ήθελαν μ΄ένα σμπάρο δυο τριγώνια: απο τη μία να αποκτήσουν ένα διαφημιστικό σποτ με ελάχιστο κόστος και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα marketing buzz στο διαδίκτυο.

Αυτό που συνέβη όμως ήταν ότι όχι μόνο πολύ λίγοι συμμετείχαν σοβαρά στο διαγωνισμό, αλλά ότι οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν με ειρωνικό τρόπο για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: δεκάδες βίντεο κυκλοφόρησαν στο YouTube -και είχαν μεγάλη επιτυχία- τα οποία σατυρίζουν το τεράστιο 4×4 που καίει απίστευτες ποσότητες βενζίνης. Κι αυτό σε μια εποχή που το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι απο τα πιο σοβαρά προβλήματα του πλανήτη.

Γι’αυτό λοιπόν πριν χρησιμοποιήσετε το κοινό και τους μπλόγκερς για να κάνετε τσάμπα διαφήμιση, ξανασκεφτείτε το !

3 thoughts on “Το δίκοπο μαχαίρι των social media

  1. προσωπική μου άποψη είναι ότι η General Motors ορθά έπραξε, απλώς δεν υπολόγισε τη δύναμη που παρέχει το διαδίκτυο στους ανταγωνιστές της. τέτοια παιχνίδια στο χώρο, κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας, είναι λίγο πολύ γνωστά 😉

  2. Καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το επιχείρημα των ανταγωνιστών δεν ισχύει κατά τη γνώμη μου. Αν κοίταξες τα βίντεο είναι καταγγελτικά ως προς το οικολογικό πρόβλημα που δημιουργούν τα τεράστια 4χ4 που κυκλοφορούν κυρίως στις πόλεις. Αν υποθέσουμε ότι οι ανταγωνιστές της General Motors είναι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ποιό το νόημα να καταγγείλουν τα ίδια τους τα προϊόντα;

  3. συνήθως ανταγωνιστές δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται..
    μπορεί να έχεις δίκαιο 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.