Ο Κεμάλ, ο Σταυραετός και οι αλλοι…

Η σύνδεση του παραδοσιακού επικοινωνιακού συστήματος με τα νέα μέσα έκφρασης του διαδικτύου διευρύνεται αλλά και γίνεται πολυπλοκότερη παίρνοντας διεθνείς διαστάσεις. Όπως πάντα η οικειοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διάδοση της χρήσης τους και η επιρροή που ασκούν στην δημόσια σφαίρα και στα άλλα MME εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες στις οποίες λαμβάνουν χώρα.
Έτσι, αναμενόμενα η ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ των βαλκανικών λαών στο κατεξοχήν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του διαδικτύου γίνεται συχνά υπό μορφή ανταλλαγής ύβρεων και απειλών αφού ο πληθυσμός της περιοχής χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη ιστορικής παιδείας αλλά και από εθνικιστικές τάσεις σε μεγάλα στρώματα του. Μία τέτοια άσπονδη φιλία τράβηξε την προσοχή των τουρκικών ΜΜΕ τα οποία και την έβγαλαν στην επιφάνεια. Το θέμα αναμεταδόθηκε από τα δελτία ειδήσεων σε Τουρκία και Ελλάδα με αποτέλεσμα η κόντρα να φουντώσει ακόμη περισσότερο.

Όλα άρχισαν από αυτό εδώ το βίντεο προπαγάνδας το οποίο είναι φτιαγμένο από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως « μακεδόνες πατριώτες » (Δεκέμβριος 2006). Ως απάντηση ένας Τούρκος χρήστης του YouTube έκανε και αυτός ένα βιντεάκι στο οποίο αμφισβητεί την αρρενωπότητα των Ελλήνων με χιούμορ ύποπτης ποιότητας (Ιανουάριος 2007). Δύο μήνες αργότερα ένας Έλληνας χρήστης, ο Σταυραετός, στέλνει ως απάντηση στην προηγούμενη « πρόκληση » ένα σατιρικό βίντεο στο YouTube του οποίου ο εύγλωττος τίτλος είναι Kemal Gay Turk. Μέχρι εκεί όλα αυτά παρέμεναν μια εφηβική διαμάχη και επίδειξη μαγκιάς στο διαδίκτυο. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε όμως, που όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν και ειδήσεις, τα τουρκικά κανάλια ανακάλυψαν το θέμα και φυσικά το έκαναν βούκινο, αφού είναι δεδομένη η παράνοια τους σε ότι αφορά τον Κεμάλ Ατατούρκ τον οποίο θεωρούν πατέρα του έθνους και σχεδόν ημίθεο.

Αφού η πληροφορία διαδόθηκε αστραπιαία κάνοντας μια επίδειξη αποτελεσματικότητας των νέων διαδικτυακών εφαρμογών, τα τουρκικά ΜΜΕ έριξαν λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για θανάσιμη προσβολή. Έτσι το βίντεο του Σταυραετού μέσα σε δύο μέρες έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης αφού προβλήθηκε 482.471 φορές στο YouTube και προκάλεσε 2113 υβριστικά σχόλια και πάνω από εξήντα τουρκικές απαντήσεις σε μορφή βίντεο πριν εξαφανισθεί (οι τύποι του YouTube λένε ότι το έβγαλε ο ίδιος Σταυραετός αλλά πιθανότατα το έκαναν οι ίδιοι λόγω του ντόρου που προκλήθηκε).


Ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του MEGA 5-03-2007

Μία παρόμοια ιστορία δημιουργήθηκε επίσης στην Αλβανία και το θέμα έφτασε σε επίπεδο υπουργών.

Σίγουρα η υπόθεση έχει συνέχεια…

Leave a Reply

Your email address will not be published.