Το ελληνικό ίντερνετ ως πεδίο δημόσιου διαλόγου

Η κρίση στα πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα, όπως και τα συμπαρομαρτούντα παραπολιτικά ζητήματα, έχουν προεξέχουσα θέση στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Ταυτόχρονα πολλά στρώματα του ελληνικού λαού αισθάνονται ότι το θέμα τους αφορά, είτε ως φοιτητές είτε ως γονιούς και φίλους φοιτητών. Κι ενώ οι συζητήσεις στα κυρίαρχα ΜΜΕ σχετικά με το θέμα περιορίζονται στους συνήθεις εντυπωσιασμούς και σε κοκορομαχίες –κάτω από το ζυγό της δικτατορίας της τηλεθέασης– ο πραγματικός δημόσιος διάλογος γίνεται στο διαδίκτυο.
Ένα παράδειγμα, μεταξύ εκατοντάδων, είναι το thread που άνοιξε σε ένα ελληνόφωνο φόρουμ ο χρήστης texasasl στις 4 Μαρτίου. Ο texasasl δεν είναι ένας τυπικός Έλληνας του διαδικτύου, δηλαδή νέος, με ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο και μακροχρόνιες σπουδές. Συγκαταλέγεται σε αυτό που χαρακτηρίζουμε, ως πλαστή κοινωνική ομάδα, ο « μέσος έλληνας ». Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, με δόση ειρωνείας, ως « νοικοκύρης ». Και κάπως έτσι εκφράζεται βάζοντας καίρια ερωτήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πανεπιστημιακή κρίση : πολιτικούς, δημοσιογράφους, καθηγητές, φοιτητές.

Ασχέτως με το αν κάποιος συμφωνεί με όλες τις απόψεις του, είναι γεγονός ότι ο texasal εκφράζει την ανάγκη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να ακουστεί η φωνή τους. Να αισθανθούν κάποια στιγμή oτi η γνώμη τους μετράει σε ένα θέμα που τους αφορά.

Για αυτό το λόγο ο texasasl, που έχει πολύ καλές τεχνικές γνώσεις, χρησιμοποίησε μεθόδους light spam αφού απέστειλε μήνυμα σε χιλιάδες χρήστες μέλη φόρουμ και τράκερς καλόντας τους να διαβάσουν την επιστολή του. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα η σελίδα δέχτηκε σχεδόν 100 απαντήσεις, η πλειοψηφία των οποίων είναι εμπεριστατωμένες, με επιχειρήματα, ιδέες και άποψη. Τα μηνύματα διαβάστηκαν από 200 μέλη του φόρουμ και πάνω από 1500 μη εγγεγραμμένους επισκέπτες.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία, όπως άλλες πριν από αυτή, ψάχνοντας διέξοδο στη στείρα αντιπαράθεση των εκλεγμένων και μη αντιπροσώπων της βρίσκει σταδιακά στο ίντερνετ ένα πεδίο έκφρασης που ξεφεύγει από τον έλεγχο των παραδοσιακών “μεσαζόντων”. Αυτό δεν είναι πανάκεια για τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και την έλλειψη δημοκρατικής αντιπροσώπευσης αλλά προσφέρει τουλάχιστον τα εργαλεία ενός αποτελεσματικού πεδίου εναλλακτικής πληροφόρησης και διαλόγου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.