Εναλλακτική δημοσιογραφία και διάχυση της πληροφορίας : το παράδειγμα της εξέγερσης στο Μαλανδρίνο

Η σύνδεση και αλληλεπίδραση του ελληνικού επικοινωνιακού συστήματος με τα εναλλακτικά ΜΜΕ του διαδικτύου και τις πληροφορίες που παράγονται από τους ίδιους τους πολίτες συνεχίζεται.

Ένα παράδειγμα είναι η διάχυση της πληροφορίας που αφορούσε στην εξέγερση κρατουμένων στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας του Μαλανδρίνου. Η πληροφορία μεταδόθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου και εμφανίστηκε στον ιστότοπο Indymedia Athens τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 12 και 18, δηλαδή λίγα λεπτά αφότου οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους.

Στα μεσημεριανά δελτία η είδηση εμφανίζεται χωρίς λεπτομέρειες. Στις 13 και 25, στον ιστότοπο της εφημερίδας Έθνους εμφανίζεται άρθρο που κάνει αναφορά στις αιτίες της εξέγερσης, όπως αυτές περιγράφονται στο Indymedia : οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αναρχικού Γιάννη Δημητράκη και στη συνέχεια προέβαλλαν αιτήματα σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή. Από τον ιστότοπο εναλλακτικής δημοσιογραφίας μαθαίνουμε και άλλες αποκλειστικές πληροφορίες όπως το γεγονός ότι ο Δημητράκης είναι ο μόνος υπόδικος στο Μαλανδρίνο, που είναι φυλακή για βαρυποινίτες ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού και διασποράς σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα των υπόπτων για ληστείες συλληφθέντων αντιεξουσιαστών.

Στα μηνύματα που ακολουθούν την πληροφορία του Indymedia εμφανίζεται σαφώς η διάθεση και η προτροπή διάχυσης της πληροφορίας με σκοπό την αποφυγή της παραπληροφόρησης πάνω στα αίτια της εξέγερσης από τα ΜΜΕ αλλά και της βίαιης καταστολής της στάσης. Πράγματι, νωρίς το βράδυ τα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι « Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας διέταξε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες περί ξυλοδαρμού του κρατούμενου ».

Άσχετα με τη εξέλιξη της υπόθεσης, οι φορείς της εναλλακτικής πληροφόρησης κατάφεραν να περάσουν αρκετά γρήγορα τα αιτήματα των φυλακισμένων αλλά και την αιτιολόγηση των επεισοδίων σε έναν εκ φύσεως απομονωμένο και κλειστό χώρο όπως αυτός ενός σωφρονιστικού καταστήματος, απευθείας στη δημοσιογραφική σφαίρα χωρίς να περάσουν, όπως θα ήταν φυσικό σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, από το φίλτρο των Αρχών.

Αυτό έχοντας μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική και εκμεταλλευόμενοι τους μηχανισμούς των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη επίσης σχετικά με τον θάνατο στο αστυνομικό τμήμα του Ίλιου ενός νέου 19 ετών, μετανάστη Αλβανικής καταγωγής, που είχε συλληφθεί με υποψία μικροκλοπής. Μετά από σημαντική κινητοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου και το σχετικό ρεπορτάζ του Indymedia Athens το θέμα – που υπό άλλες συνθήκες θα έμενε στη αφάνεια – βρέθηκε στην επικαιρότητα και συνδέθηκε με ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του νεαρού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως έχει δείξει και ο Fabien Granjon[1], το διαδίκτυο έγινε ταυτόχρονα φορέας πληροφόρησης και μέσο οργάνωσης της κινητοποίησης στην « πραγματική πραγματικότητα ».


[1] L’Internet militant : Mouvement social et usage des réseaux télématiques, Apogée, Rennes, 1999

Leave a Reply

Your email address will not be published.