“Διαρρυγνύοντας τον Χωροχρόνο” Εκδηλώση για τα Ψηφιακά Δικαιώματα BFEST 2011

Το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση (DLN) διοργανώνει ολοήμερο εκδηλώσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες με υπέρτιτλο “Διαρρυγνύοντας τον Χωροχρόνο” στα πλαίσια του BFEST 2011, του διεθνούς αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ της εφημερίδας Βαβυλωνία. Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η συνεισφορά στη συγκρότηση ενός κινήματος από τα κάτω για την προάσπιση και τη διεύρυνση της ελευθερίας στον ψηφιακό κόσμο. Το ολοήμερο έχει διοργανωθεί σε συνεργασία και με την πολύτιμη βοήθεια της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Πέμπτη, 26 Μαΐου, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, στον χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντη). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

ΟΜΙΛΙΕΣ :

19:00 «Ψηφιακή Αντίσταση & Κοινωνικά Κινήματα»

Ομιλητές: -Aragorn! (Anarchist News, USA)

-Annabelle Sreberny (SOAS, UK)

21:00 «Ιmaginary Futures: Από τις Νοήμονες Μηχανές στο Παγκόσμιο Χωριό»

Ομιλητής: -Richard Barbroοk (Hypermedia Research Center, UK)

-Κορίννα Πατέλη (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ :

20:00 «Αξιοποίηση ή Εκποίηση: Το Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ»

Εισηγητής : Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation)

21:00 «Διαδίκτυο & Κοινωνία – Μία Ριζοσπαστική Θεώρηση»

Christian Fuchs (Uppsala University, με βιντεοσκοπημένη ομιλία)

Εισηγητής : Δημήτρης Δασκαρόλης (DLN)

Βιογραφικά Ομιλητών

Richard Barbrook

Ο Richard Barbrook είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Imaginary Futures” καθώς και μιας σειράς δοκιμίων για τη σύγκρουση μεταξύ εμπορευματικοποίησης και ελεύθερης συνεργασίας στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ‘The Hi-Tech Gift Economy’, ‘Cyber-communism’, ‘The Regulation of Liberty’ και, μαζί με τον Andy Cameron, το ‘The Californian Ideology’, που δημοσιεύθηκε το 1995 και αποτέλεσε μία δημοφιλή κριτική των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων του περιοδικού Wired. Προσφάτως, δημοσίευσε το βιβλίο The Class of the New (2006), που περιγράφει τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες πρωτοστατούν στη διαμόρφωση της κοινωνίας της πληροφορίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, συμμετείχε σε πειρατικά και κοινοτικά ραδιόφωνα και βοήθησε να συσταθεί το “Spectrum Radio”, ένας πολυγλωσσικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Λονδίνο, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα εκτενώς σε θέματα ραδιοφώνου. Μεταξύ 1995 και 2005, υπήρξε συντονιστής του πρωτοποριακού Hypermedia Research Centre του Πανεπιστημίου του Westminster και ήταν υπεύθυνος μεταπτυχιακού με αντίστοιχη θεματική, το πρώτο του είδους στη Βρετανία. Με σπουδές σε Cambridge, Essex και Kent, ο Barbrook είναι σήμερα Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Westminster.

Christian Fuchs

Ο Christian Fuchs κατέχει έδρα καθηγητή στις σπουδές μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας στο τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, ήταν βοηθός καθηγητής (2005-2008) και επίκουρος καθηγητής (2008-2010) στον τομέα ΤΠΕ & Κοινωνία. Από το 2000 μέχρι το 2005, ήταν ομιλητής και επιστημονικός συνεργάτης για τις μελέτες της κοινωνίας της πληροφορίας, στο Ινστιτούτο της Σχεδίασης και Αξιολόγησης της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιέννης. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Unified Theory of Information Research Group (http://www.uti.at), συντάκτης του tripleC (cognition, communication, co-operation): Journal for a Global Sustainable Information Society (http://www.triple-c.at), και μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων περιοδικών στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, της έρευνας του Διαδικτύου και της επιστήμης της πληροφορικής.Κύρια αντικείμενα έρευνας του Christian είναι: η κριτική μελέτη και θεωρία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η κριτική μελέτη της πολιτικής οικονομίας των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας, οι ΤΠΕ και η κοινωνία των πολιτών, το Διαδίκτυο και η κοινωνία, οι μελέτες της κοινωνίας της πληροφορίας, η κοινωνική θεωρία και κριτική θεωρία. Είναι συγγραφέας πολλών ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μονογραφιών “Internet and Society: Social Theory in the Information Age” (2008) και “Foundations of Critical Media and Information Studies“ (2011).

Annabelle Sreberny

H Annabelle Sreberny είναι καθηγήτρια Διεθνών Μέσων και Επικοινωνιών και διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για τα Μέσα Ενημέρωσης και τον Κινηματογράφο στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το περισσότερο από το ερευνητικό έργο της εντοπίζεται στον τομέα της διεθνούς επικοινωνίας, την παγκοσμιοποίηση και με ισχυρό φεμινιστικό προσανατολισμό. Έχει υπάρξει σύμβουλος για την UNESCO, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του Άρθρο 19, την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στις επικοινωνίες και τα κοινωνικά κινήματα σε διεθνές πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική της παγκόσμιας φεμινιστικής πολιτικής, την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή, με όλο και μεγαλύτερη επικέντρωση στο Διαδίκτυο. Έχει διεξάγει έρευνα πάνω στις διακρατικές φεμινιστικές δικτυώσεις και στη φεμινιστική πολιτική στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής δυναμικής της κοινωνίας των πολιτών. Έχει επικεντρωθεί στα μέσα ενημέρωσης και τις διαδικασίες της κοινωνικο-πολιτικής αλλαγής και εκδημοκρατισμού του Νότου, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν βιβλία όπως το “Small media, big revolution: Communication, culture, and the Iranian revolution”(1994), άρθρα όπως το “The global and the local in international communications” (2002) and αρχισυνταξία βιβλίων όπως το “Media and Political Violence” (2007).

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.