Διακυβέρνηση Σαρκοζύ : η περίοδος χάριτος τελειώνει

Κλείνουμε πέντε μήνες διακυβέρνησης Σαρκοζύ στη Γαλλία και τα πράγματα δείχνουν να σκουραίνουν για τον ηγέτη της νέας δεξιάς.

Μετά από μια ιδιαίτερα μακρά περίοδο χάριτος το ποσοστό των Γάλλων που εμπιστεύονται τον Σαρκοζύ για να λύσει τα προβλήματα τους μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας το 55% το Σεπτέμβριο από το 61% του Αυγούστου[1]. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού François Fillon και της κυβέρνησης του.

Τα πρώτα προβλήματα έρχονται από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Οι σχέσεις του Σαρκοζύ με την γερμανίδα καγκελάριο Άντζελα Μέρκελ είναι σε πολύ άσχημο σημείο. Αιτίες πολλές και διάφορες : οι επιθέσεις του Σαρκοζύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ισχυρό ευρώ που η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει˙ η επιμονή του να πλέκει το εγκώμιο της πυρηνικής ενέργειας ως λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα την ίδια στιγμή που η Γερμανία έχει αποφασίσει τον κλείσιμο των αντιδραστήρων της˙ οι απειλές περί πολέμου ενάντια στο Ιράν του γάλλου υπουργού εξωτερικών που συντάσσονται με την πολιτική Μπους και αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προσέγγιση˙ η « άξεστη »συμπεριφορά του Σαρκοζύ που δεν διστάζει να αγκαλιάζει και να φιλάει επιδεικτικά τη Μέρκελ σε κάθε δημόσια εμφάνιση.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο οι δυσκολίες πολλαπλάσιάζονται. Η ταξική οικονομική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης που βασίστηκε σε μεγάλες φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα δεν απέδωσε τα υποσχόμενα αποτελέσματα. Έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας παραμένει χαμηλός, 1,8% αντί για 2,3% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Το μεγάλο έλλειμα στον προϋπολογισμό έκανε τον γάλλο πρωθυπουργό να δηλώσει πως η χώρα είναι σε πτώχευση, μια δήλωση που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το έλλειμα είναι οι περικοπές στον δημόσιο τομέα. Έτσι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που βγαίνουν στη σύνταξη δεν θα αντικατασταθούν δημιουργώντας ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία. Ταυτόχρονα η ανεργία δεν μειώθηκε όπως είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες…

Αρχίζουν επίσης να φαίνονται τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς ρητορικής του Σαρκοζύ στην πολιτική της κυβέρνησης του. Στο νέο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, το τέταρτο σε τέσσερα χρόνια, δύο μέτρα ξεσήκωσαν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Το πρώτο αφορά την υποχρέωση που προβλέπεται για τους μετανάστες που θέλουν να φέρουν την οικογένεια τους στη Γαλλία να υποστούν τεστ ADN ούτως ώστε να αποδείξουν την συγγένεια τους.

Το δεύτερο μέτρο είναι ο αποκλεισμός των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής από τα κέντρα κοινωνικής βοήθειας και συγκεκριμένα από τις υπηρεσίες στέγασης έκτακτης ανάγκης. Το σύνολο αυτών των μέτρων εκφράζει μια ιδεολογική προσέγγιση του προβλήματος της μετανάστευσης που θέλει τους ξένους εν δυνάμει παράνομους και υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ένα ακόμη μέτωπο έχει να κάνει με την υπερπροβολή του Σαρκοζύ από τα ΜΜΕ. Το σύνολο των συνδικάτων των δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην χειραγώγηση των μέσων από την εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Γαλλίας, διορισμένο από τη δεξιά, αρνείται πεισματικά βέβαια να πάρει μέτρα για να ισοσκελίσει την επικοινωνιακή κάλυψη της αντιπολίτευσης με αυτήν της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τους διορισμένους « σοφούς » η συνεχή παρουσία του Σαρκοζύ στα κανάλια δεν αποτελεί εμπόδιο στην αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών….


[1] Δημοσκόπηση CSA Le Parisien/Aujourd’hui en France i>TELE, 2 Οκτωβρίου 2007 σε δείγμα 1000 ατόμων.


Leave a Reply

Your email address will not be published.