Διάλογος για την κρίση και τα ΜΜΕ

Ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο των ΜΜΕ στην εποχή του Μνημονίου εντείνεται. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται σε αυτό το διάλογο αφορά τον ρόλο που έπαιξαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Το πως δηλαδή αποτέλεσαν το όχημα νομιμοποίησης στρεβλώσεων του οικονομικού και πολιτικού πεδίου αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της. Το πως επέβαλαν την κυρίαρχη ιδεολογία του καταναλωτισμού και την αποπολιτικοποίηση σε ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων. Το πως ποδηγέτησαν την κοινή γνώμη και συνεχίζουν να το κάνουν στην υπηρεσία του Μνημονίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η οικονομική κρίση των ΜΜΕ, οι λόγοι που τη γέννησαν και οι επιπτώσεις της για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων και τη λειτουργία της ενημέρωσης γενικότερα. Μέσα από αυτή τη συζήτηση αναζητούνται επίσης οι προοπτικές για την ανασυγκρότηση της δημοσιογραφίας σε υγιείς βάσεις.

Στις 6 Μαρτίου το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και η εφημερίδα Αυγή διοργάνωσαν εκδήλωση πάνω στο θέμα με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη (ΝΕΤ), Δημήτρη Στούμπου (Αυγή) και Άντας Ψαρρά (Ελευθεροτυπία) και της κοινωνιολόγου των ΜΜΕ Αλεξάνδρας Κορωναίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση, όπου ο Κώστας Αρβανίτης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο μηχανισμός της τηλεθέασης της AGB χρησιμοποιείτε για να φιμωθεί το κομμάτι αυτό της πολιτικής έκφρασης που δεν συνάδει με τα κυρίαρχα οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου τα Τμήματα Επικοινωνίας του Παντείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα “Η κρίση των Ελληνικών ΜΜΕ”.

Στην ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί θα συζητηθεί η κατάσταση στην τηλεόραση, τα έντυπα και το ραδιόφωνο καθώς και τις προοπτικές για τον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα μιλήσουν απεργοί εργαζόμενοι του Alter, νέοι αξιόλογοι ερευνητές όπως η Αντιγόνη Ευστρατόγλου αλλά και εκπρόσωποι εναλλακτικών διαδικτυακών μέσων όπως ο Αποστόλης Καπαρουδάκης του Radiobubble.

Οι πρωτοβουλίες στο ακαδημαϊκό πεδίο προς μια κριτική προσέγγιση της μαζικής επικοινωνίας στην εποχή της οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζονται επίσης και σε διεθνές επίπεδο.

Για παράδειγμα στις 3 Μαίου η Ελευθερία Λεκάκη και η Hilde Stephansen διοργανώνουν workshop με τίτλο ‘Articulating alternatives: agents, spaces and communication in/of a time of crisis’ στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Επίσης η European Sociological Association, (Research Network 29) διοργανώνει τον επόμενο Σεπτέμβρη στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με θέμα Κρίση και Κριτική.

2 thoughts on “Διάλογος για την κρίση και τα ΜΜΕ

  1. Νίκο, καλημέρα!

    Στέλνω για να σε ευχαριστήσω γι’ αυτό το κείμενο και την αναφορά σου στην ημερίδα.

    Μια που αναφέρεσαι και σε εμένα προσωπικά, θα πρέπει για άλλη μια φορά δημόσια να πω ότι χωρίς αυτό το άρθρο (http://smyrnaios.net/archives/118) δε θα μου είχαν δημιουργηθεί τόσο επίμονες απορίες γύρω από το ελληνικό μεντιακό σύστημα που μέσα στα χρόνια έβγαλαν καρπούς..

    Με χαρά θα σου στείλω από βδομάδα το paper με άλλη μία αδιανόητη περίπτωση και, φυσικά, έναν ακόμα ..πολύχρωμο χάρτη.

    Μακάρι, λέω, να βγαίνει κάτι απ’ όλα αυτά..

    Καλή συνέχεια!!

    • Περιμένω το πέηπερ με περιέργεια !
      Και καλή επιτυχία για την ημερίδα..

Leave a Reply

Your email address will not be published.