Συνέδριο EUTIC 2007 στην Αθήνα : εντυπώσεις και σχόλια

Επιστρέφοντας από την Αθήνα και το συνέδριο EUTIC 2007 παραθέτω εδώ γενικότερες εντυπώσεις και σχόλια.

Το συνέδριο κάλυψε πολλές πτυχές των χρήσεων και των προκλήσεων των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας. Οργανωτικά ήταν πολύ επιτυχημένο και η επιλογή του πολυχώρου Απόλλων, παρότι μακριά από το κέντρο ήταν πολύ καλή αφού προσέφερε ιδανικές συνθήκες από τεχνική αλλά και αισθητική άποψη για ανταλλαγή απόψεων και δημιουργικές συζητήσεις. Μια πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία ήταν επίσης η ζωντανή ηχητική μετάδοση των τριών ημερών του συνεδρίου από τον επίσημο ιστότοπο του.

Οι ομιλητές ήταν κυρίως Γάλλοι αλλά και Έλληνες ερευνητές. Παρόλο το γεγονός ότι το επίπεδο των παρουσιάσεων, κυρίως των πρώτων, ήταν αρκετά ανομοιογενές πολλές από αυτές ήταν ενδιαφέρουσες. Απ’όσο μπόρεσα να παρακολουθήσω κεντρικά σημεία αναφοράς ήταν οι εξελίξεις που αφορούν στο πέρασμα των ΜΜΕ στο διαδίκτυο : blogs, ψηφιακή και διαδικτυακή τηλεόραση, ενημέρωση και δημοσιογραφία.

Tο συνέδριο ήταν για μένα η ευκαιρία να μάθω ποιοι είναι οι ερευνητικοί άξονες των Ελλήνων συναδέλφων. Από αυτά που άκουσα τρεις περιπτώσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον μου. Η πρώτη αφορά ένα project υπό την επιμέλεια των Μιχάλη Μεϊμάρη, Δημήτρη Χαρίτου Αγγελικής Γαζή και τη συμμετοχή φοιτητών του τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με locative media. Η ιδέα είναι η πειραματική χρήση κινητών τερματικών για τη δικτύωση χρηστών σε ένα πολυμεσικό και διαδραστικό περιβάλλον. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο ιστολόγιο του Ματθαίου Τσιμιτάκη.

Μια άλλη έρευνα που βρήκα ενδιαφέρουσα ήταν αυτή του Νίκου Λέανδρου και της Βάγιας Δουδάκη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο πάνω στις δημοσιογραφικές πρακτικές των ελληνικών ιστότοπων οικονομικής ενημέρωσης. Επίσης μια θεματική συνεδρία με εξαιρετικό αντικείμενο και αρκετούς Έλληνες συμμετέχοντες ήταν αυτή με τον τίτλο “Μάθηση Βασισμένη σε Ψηφιακά Παιχνίδια” της οποίας την ευθύνη είχε ο Δημήτρης Γκούσκος.

Τέλος στο συνέδριο έμαθα και την ύπαρξη ενός πολύ χρήσιμου δικτύου έρευνας με θέμα την μουσική βιομηχανία που οργάνωσε και ημερίδα πριν από λίγες μέρες. Η πρωτοβουλία ανήκει στους ερευνητές από το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστημιο Γιώργο-Μιχαήλ Κλήμη, Αλέξανδρο Μπαλτζή, Γιώργο Τσουρβάκα και Γιώργο Φρίγκα.

Σε ότι αφορά τη δική μου παρουσίαση, που αφορούσε το Joost, η συζήτηση που ακολούθησε με βοήθησε να ωριμάσω κάποια συμπεράσματα σχετικά με την εμπορική διανομή μέσω peertopeer. Από κάποιες παρατηρήσεις που έγιναν λοιπόν κατέληξα ότι το Joost αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την εκδίκηση της βιομηχανίας του περιεχομένου (τηλεόραση, σινεμά, μουσική) ενάντια στην βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και των πάροχων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη του peertopeer αποτέλεσε μια ιστορική αναδιανομή εισοδήματος από την πρώτη στους δεύτερους. Έτσι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έγιναν πελάτες τηλεπικοινωνιακών συγκροτημάτων για να αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Για πολλούς από αυτούς ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η δυνατότητα πρόσβασης σε περιεχόμενα όπως ταινίες, εκπομπές και μουσική. Κι αυτό χωρίς να υποστούν τις συχνά υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Το Joost και οι κλώνοι του είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης της σχέσης αυτής. Για επικοινωνιακά συγκροτήματα όπως η Viacom και το CBS, μέτοχους του Joost, η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουν το bandwidth των χρηστών για να διακινήσουν το ιδιόκτητο περιεχόμενο τους σε ένα ελεγχόμενο εμπορικά πλαίσιο. Όμως το bandwidth αυτό, που είναι και το ακριβότερο κομμάτι της διαδικτυακής διανομής, προσφέρεται αναγκαστικά στους χρήστες από τους τηλεπικοινωνιακά συγκροτήματα που τελικά αναλαμβάνουν και το κόστος αυτής της διανομής για λογαριασμό της επικοινωνιακής βιομηχανίας.

Με λίγα λόγια εάν ως τώρα ο ΟΤΕ έβγαζε λεφτά στην πλάτη της Warner τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Έστω κι αν τα συμφέροντα των δύο βιομηχανιών είναι αλληλένδετα, κι αν ακόμα η peertopeer εμπορική διανομή περιεχομένου είναι στα σπάργανα της η εξέλιξη φαίνεται ενδιαφέρουσα.

Το συνέδριο ΕUTIC 2007 θα εκδώσει σύντομα και πρακτικά. Τα περιμένω για να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες…

Leave a Reply

Your email address will not be published.