Βία και κοινωνικές ανισότητες στα γαλλικά προάστια

Εδώ και δύο μέρες τα βόρεια λαϊκά προάστια του Παρισιού γνωρίζουν πάλι βίαια επεισόδια μεταξύ νέων και αστυνομίας. Ακριβώς δύο χρόνια μετά τις ταραχές του 2005 που απλώθηκαν σε όλη τη χώρα και που διάρκεσαν σχεδόν ένα μήνα.

Η αφορμή δόθηκε όταν δύο έφηβοι που επέβαιναν σε μηχανή σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση με περιπολικό στο VilliersleBel το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες, γρήγορες, ανακοινώσεις της αστυνομίας το συμβάν αποτελεί ατύχημα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν έχουν καμιά ευθύνη…

Κι όμως, 120 τραυματίες, συλλήψεις, καμένα αυτοκίνητα, μαγαζιά ακόμη και μια δημοτική βιβλιοθήκη πλήρωσαν το τίμημα της οργής. Οργή που εξερράγη με αφορμή το βίαιο θάνατο δύο νέων αλλά που έχει βαθιές ρίζες : από τη μία οι κοινωνικές ανισότητες της γαλλικής κοινωνίας και από την άλλη η καταστολή της κυβέρνησης Σαρκοζύ.


Πηγή: rue89

Μόλις τέλειωσε το πρόσφατο κοινωνικό κίνημα άρχισαν οι βίαιες ταραχές που ξαναθύμισαν ότι οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες παραμένουν. Από το 2005, και παρά τα μεγάλα λόγια των ταγών της πολιτικής, τίποτα δεν έχει γίνει για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων που ζουν στα προάστια.

Γκέτο όπου παρκάρονται οι Γάλλοι ξένης καταγωγής, οι μετανάστες, οι φτωχοί. Ανεργία, γειτονιές αποκομμένες από το κέντρο των πόλεων, χωρίς συγκοινωνίες, πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, πολιτική έκφραση αλλά με πολλούς απελπισμένους νέους.

Αυτοί οι πληθυσμοί βομβαρδίζονται καθημερινά από τη διαφήμιση που δοξάζει την υπερκατανάλωση και το γκλάμουρ. Ότι δηλαδή δεν θα μπορέσουν ποτέ να γνωρίσουν οι ίδιοι, εκτός κι αν γίνουν πετυχημένοι ποδοσφαιριστές, ράπερ ή ντίλερ…

Αυτοί οι πληθυσμοί γνωρίζουν κάθε μέρα στο πετσί τους την πολιτική της αστυνομοκρατίας των λαϊκών γειτονιών από ΜΑΤ και άλλες « ειδικές » μονάδες που θυμίζουν κατοχικές δυνάμεις σε ξένο έδαφος. Και πώς να είναι αλλιώς αφού η αστυνομία της γειτονιάς που είχε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους καταργήθηκε από τη δεξιά ως άχρηστη.

Τίποτα λοιπόν δεν έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια. Οι ίδιες αιτίες προκαλούν τα ίδια αποτελέσματα. Και οι Γάλλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη συνέχεια…

Στο παρακάτω βίντεο η πορεία των κατοίκων προς τιμή των θυμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.