Έρευνα για την διαδικτυακή δημοσιογραφία σήμερα

Πρόσφατα συμμετείχα σε δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις επιστημονικού διαλόγου που έγιναν στην Ελλάδα και αφορούσαν την κατάσταση των ΜΜΕ σήμερα.

Το πρώτο συνέδριο με τίτλο World Media Economics & Management Conference έγινε στη Θεσσαλονίκη από στις 23 με 27 Μαΐου. Το βασικό θέμα συζήτησης εκεί ήταν τα οικονομικά διακυβεύματα της μαζικής επικοινωνίας και των ΜΜΕ στην εποχή μας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και το πλήρες πρόγραμμα των παρουσιάσεων.

Σε ότι με αφορά παρουσίασα μια έρευνα σχετική με τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι πληροφοριακοί ενδιάμεσοι του διαδικτύου με τους εκδότες δημοσιογραφικών ιστότοπων. Προσπάθησα να δείξω ότι παίκτες όπως η Google, το Facebook και η Apple έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη στο κομμάτι της διανομής της πληροφόρησης που εξελίσσονται πλέον σε βασικούς ρυθμιστές των οικονομικών μοντέλων και των δημοσιογραφικών πρακτικών που αναπτύσσουν οι ενημερωτικοί ιστότοποι.

Η κυριαρχία αυτών των πολυεθνικών του διαδικτύου εμπεριέχει προκλήσεις και προβλήματα για την υγιή λειτουργία της διαδικτυακής δημόσιας σφαίρας και την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης, ερευνητικής και κριτικής δημοσιογραφίας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση που έκανα και εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης στα αγγλικά. Επίσης στην ιστοσελίδα του Radiobubble μπορείτε να ακούσετε μια συζήτηση που κάναμε το περασμένο Σάββατο με την Αγγελική Μπούμπουκα σχετικά με το συνέδριο.

Η δεύτερη ημερίδα με τίτλο Από τη «Δύναμη του Μέσου» στο «Τέλος»της Τηλεόρασης ; οργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου. Η ηγεμονία της παραδοσιακής τηλεόρασης αμφισβητείται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες από ένα νέο μέσο, το διαδίκτυο. Στόχος της ημερίδας ήταν η διερεύνηση των χαρακτηριστικών της νέας κατάστασης.

Εκεί παρουσίασα ένα κομμάτι του ερευνητικού προγράμματος IPRI, για το οποίο έγραψα εδώ, που αφορά το πως λειτουργούν τα κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα των ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ιστότοπων. Επικέντρωσα την εισήγηση μου στον ιστότοπο Arrêt sur images που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής ενημερωτικής τηλεόρασης. Παρακάτω η παρουσίαση μου και ένα ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων για την ημερίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.