Πολυχρήση τεχνολογιών από τη νέα γενιά ή η ανάδυση του techno sapiens

Τις τελευταίες μέρες έπεσαν στην αντίληψη μου δύο διαφορετικές μελέτες που αφορούν τη χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας από νέους και εφήβους. Παρακάτω θα κάνω μια περίληψη των κυριότερων ευρημάτων.

Οι δύο μελέτες έγιναν στη Γαλλία το 2007 και τα συγκλίνοντα αποτελέσματα τους δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο καιρό. Η πρώτη, της TNS Media Intelligence, αφορούσε 1.953 παιδιά και εφήβους από 8 μέχρι 19 που απάντησαν σε ερωτηματολόγια μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου αυτής της χρονιάς. Η δεύτερη, από την Τangenciels και την KR Media, είχε ως δείγμα 45 οικογένειες με πρόσβαση DSL οι οποίες και βιντεοσκοπήθηκαν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Κατά μέσο όρο οι έφηβοι που πήραν μέρος στις έρευνες έχουν 94 διαφορετικά νούμερα αποθηκευμένα στο κινητό τους, 78 « επαφές » στο MSN και 86 « φίλους » σε υπηρεσίες όπως το MySpace, το Friendster, και το Facebook. Η ευρύτητα των κοινωνικών τους επαφών είναι ανάλογη της δικτύωσης τους.

Ο τεχνολογικός και επικοινωνιακός τους εξοπλισμός είναι ήδη άρτιος από τα 15 τους χρόνια. Διαδίκτυο, κινητό, iPod, κονσόλα παιχνιδιών, τηλεόραση καταναλώνονται χωρίς διαφοροποιήσεις και πολλές φορές ταυτόχρονα. Το διαδίκτυο αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η πολυχρήση των νέων τεχνολογιών και ο δυνητικός τόπος όπου το 70% των εφήβων περνάει πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Οι πολλαπλές οθόνες στο σπίτι γίνονται παράγοντας διάρθρωσης του οικιακού χώρου αλλά και των κοινωνικών σχέσεων.

Από αυτές τις δύο ώρες ένα σημαντικό κομμάτι αφιερώνεται στο ιστιολογείν. Ήδη 85% των γαλλόφωνων μπλογκ διατηρούνται από νέους 15 με 25 χρόνων. Ένα από τα παράδοξα που αναδύεται μέσα από τις παραπάνω έρευνες είναι η βαθιά συλλογική χρήση του διαδικτύου από τους νέους, μέσα από τα πολλαπλά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν, σε αντίθεση με την πολλές φορές ατομιστική συμπεριφορά τους στον πραγματικό κόσμο.

Η τεχνολογική τους κατάρτιση δεν φαίνεται να είναι άρτια και η μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αυτοχαρακτηρίζεται ως geeks. Αντίθετα, η προτίμηση τους πάει σε λειτουργικά και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευκολία, εξ ου και η επιτυχία « τυποποιημένων » προγραμμάτων όπως το MSN.

Καθημερινά περνούν 4 ώρες και 17 λεπτά κατά μέσο όρο μπροστά σε μια οθόνη (τηλέφωνο, υπολογιστή ή τηλεόραση). 7 στους δέκα νέους χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα μέσα επικοινωνίας ταυτόχρονα. Η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών γίνεται επίσης παράλληλα με άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Δύο στους τρεις παράγουν το δικό τους περιεχόμενο (ήχος, εικόνα, βίντεο, κείμενο) είτε αυτό είναι πρωτότυπο είτε remix άλλων και δίνουν την άποψη τους σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες σε φίλους ή δικτυακές γνωριμίες. Ένας στους τρεις συμμετέχει σε διαδικτυακά παιχνίδια σε virtual world έχοντας το δικό του άβαταρ.

Η φύση των συμπεριφορών αυτών κάνει τους υπεύθυνους των δύο μελετών να μιλούν για ανθρωπολογική μεταλλαγή που συντελείται και αναδεικνύει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν techno sapiens. Έστω και αν η προσέγγιση αυτή είναι βαθιά επηρεασμένη από τεχνολογικό ντετερμινισμό, τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στις δηλώσεις των marketers που διεξήγαν την έρευνα είναι φανερή η αγωνία για το πώς θα προσεγγίσουν την νέα γενιά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η διαφήμιση μέσω των παραδοσιακών μέσων φαίνεται να χάνει έδαφος καθώς τα ποσοστά τηλεθέασης στις νέες ηλικίες πέφτουν κατακόρυφα.

Το νέο επικοινωνιακό περιβάλλον είναι πολύπλοκο και οι προσπάθειες οικειοποίησης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του μάρκετινγκ αποδεικνύονται συχνά δίκοπο μαχαίρι. Η συνέχεια στις οθόνες (μας)…

Leave a Reply

Your email address will not be published.