Αναδιάρθρωση, οικονομική κρίση και απεργίες στο γαλλικό Τύπο

Την εποχή αυτή ο Τύπος στη Γαλλία βρίσκεται σε περίοδο αναδιάρθρωσης ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Από τη μία ο εναγκαλισμός ενός σημαντικού μέρους των ΜΜΕ της χώρας με τη νέα δεξιά του Σαρκοζύ έχει κλονίσει τη εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτά.


Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας του δεσμού του με π
ρώην μοντέλο και η ανάδειξη της ροζ ιστορίας σε πρώτη είδηση, επικαλύπτοντας θέματα όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Από την άλλη, η όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη νέων διόδων πληροφόρησης όπως το διαδίκτυο, η ψηφιακή τηλεόραση και οι δωρεάν αστικές εφημερίδες έχει καταστήσει ευάλωτους τους παραδοσιακούς παράγοντες του Γαλλικού Τύπου και έχει ανοίξει το δρόμο για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι ανακατατάξεις αυτές οδηγούν στην επιδείνωση της οικονομικής συγκέντρωσης στον χώρο προς όφελος μεγάλων συγκροτημάτων. Τα τελευταία, με την ανοχή αν όχι την ενεργή υποστήριξη της πολιτικής εξουσίας, προσπαθούν να επιβάλλουν νέους όρους στις εργασιακές σχέσεις εκδοτών και δημοσιογράφων με απώτερο στόχο την υψηλότερη οικονομική κερδοφορία.

Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις: πρώτο, την μείωση του κόστους εργασίας – με την εξάλειψη των προνομιακών συλλογικών συμβάσεων, την συγκράτηση των μισθών και τις απολύσεις∙ και δεύτερο, την έξωση των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων που παραδοσιακά κατέχουν σε κάποιες εφημερίδες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τους τελευταίους δύο μήνες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε αρκετές εφημερίδες κατέβηκαν σε απεργία, χωρίς αποτέλεσμα και μέσα σε σχετική αδιαφορία. Την αρχή έκαναν τον Νοέμβριο οι εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας Les Echos οι οποίοι απέργησαν επανειλημμένα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξαγορά της εφημερίδας τους από τον οίκο LVMH του πολυεκατομμυριούχου Bernard Arnault.

Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων φοβούνται ότι η εξαγορά από έναν από τους δυνατότερους παράγοντες του γαλλικού οικονομικού συστήματος θα περιορίσει την ανεξαρτησία τους Η εξαγορά βέβαια προχώρησε και το όνομα του νέου διευθυντή της εφημερίδας ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους από τον ίδιο τον Σαρκοζύ, επιστήθιου φίλου του νέου ιδιοκτήτη.

Αρχές Δεκεμβρίου ήταν η σειρά των εργαζομένων στο LExpress, ένα από τα γνωστότερα εβδομαδιαία πολιτικά περιοδικά της χώρας να απεργήσουν ζητώντας αυξήσεις. Τα περιοδικά Express και Expansion ανήκουν στο βελγικό όμιλο Roularta από το 2005 όταν τα είχε αγοράσει από τον βιομήχανο Dassault.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Roularta εφάρμοσε μέτρα οικονομίας με απολύσεις και συγκράτηση μισθών με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας του περιοδικού να μειωθεί κατά 10%. Όμως και για το 2008 η ιδιοκτησία αρνείται να δώσει αυξήσεις προτιμώντας τα πρίμ ανά περίπτωση.

Άλλο ένα συγκρότημα από το χώρο του Τύπου που γνωρίζει από τα μέσα Δεκεμβρίου απεργιακές κινητοποιήσεις είναι η Mondadori France, ιδιοκτήτρια 43 περιοδικών με υψηλές κυκλοφορίες μεταξύ των οποίων τα Closer και FHM.

Η Mondadori, που ελέγχεται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέσω της Fininvest, αγόρασε το 2006 τα περιοδικά από τον όμιλο Εmap και εφάρμοσε αμέσως δρακόντειους περιορισμούς στους μισθούς για να αυξήσει την ήδη υψηλή κερδοφορία των εκδόσεων της.

Απεργία έγινε πριν από λίγες μέρες και σε μια από τις μεγαλύτερες τοπικές εφημερίδες της χώρας, την Progrès της Λυών. Η νέα ιδιοκτησία του συγκροτήματος EBRA, εν μέρει ελεγχόμενου από την τράπεζα Crédit Mutuel, θέλει να επιβάλει τη μείωση του προσωπικού της εφημερίδας από 900 σε 700 άτομα, κάτι που βρίσκει αντίθετα τα συνδικάτα.

Τέλος, παραμονές Χριστουγέννων το τρίο των Pierre Jeantet, Bruno Patino και Eric Fottorino που διευθύνει το εκδοτικό συγκρότημα της Le Monde παραιτήθηκε μετά από σύγκρουση που είχαν με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων οι οποίοι και ελέγχουν ένα ποσοστό του κεφαλαίου της εταιρείας.

Ήδη πριν από λίγους μήνες οι δημοσιογράφοι με πολλές δυσκολίες είχαν καταφέρει να « απολύσουν » τον πρώην διευθυντή του συγκροτήματος JeanMarie Colombani του οποίου οι επιλογές για συνεχείς εξαγορές αποδείχθηκαν αποτυχημένες.

Η αφορμή για την ομαδική παραίτηση είναι η άρνηση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων να ψηφίσουν τον ετήσιο απολογισμό της θυγατρικής του ιστότοπου lemonde.fr, στην οποία είναι μέτοχος και ο όμιλος Lagardère. Η πραγματική αιτία όμως είναι οι προσπάθειες του Lagardère να απελευθερωθεί από τον έλεγχο που ασκούν οι δημοσιογράφοι στην οικονομική στρατηγική του συγκροτήματος.

Το σύνολο των εξελίξεων αυτών έχει ως κοινό παρανομαστή την τάση για οικονομική συγκέντρωση στ
ο χώρο του Τύπου με την παράλληλη αναζήτηση υψηλής κερδοφορίας από τους ισχυρούς νέους παράγοντες του χώρου. Η ενημέρωση αποτελεί για αυτούς ένα απλό εμπορικό προϊόν όπως τα γιαούρτια που βρίσκονται στα ράφια των σουπέρμάρκετ.

Η κοινωνική της διάσταση και η σημασία της για την καλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος δεν αποτελούν δυστυχώς διακύβευμα στην κοινωνίας της αγοράς και του θεάματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.