Προμηθέα: μάθημα ιστορίας, το βίντεο ολόκληρο.

Το θέαμα είναι σουρεαλιστικό: η μικρή ιδιοφυία που αποφοίτησε από αμερικανικό πανεπιστήμιο σε ηλικία 14 χρόνων να εξηγεί, πλαισιωμένη από παπάδες, πως οι βυζαντινοί αυτοκράτορες κατάστρεψαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στο όνομα του χριστανισμού!

Η κοπελίτσα χτυπάει στο μαλακό υπόγαστρο της επίσημης ελληνικής ιστορίας : πρώτο στο μύθο που θέλει την νεοελληνική κοινωνία άμεση κληρονόμο της αρχαίας Ελλάδας και το Βυζάντιο συνέχεια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και δεύτερο στο μύθο του “κρυφού σχολειού” που αποκρύπτει το συντηρητικό και αντιδραστικό ρόλο της επίσημης εκκλησίας στη νεολληνική ιστορία, ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Με ακριβέστατες ιστορικές αναφορές περιγράφει τον Ιουστινιανό, ήρωα της ορθοδοξίας, ως αιμοσταγή τύρρανο και το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σκυθούπολης, στο οποίο φυλακίζονταν οι “ειδωλολάτρες” Έλληνες από τους πρώτους μετά τον Κωνσταντίνο βασιλείς του Βυζαντίου, ως «χριστιανικό σφαγείο». Εξηγεί επίσης πως η επίσημη εκκλησία κατέδιδε στους Τούρκους αγωνιστές της επανάστασης, ένας εκ των οποίων ήταν ο γιός του Κολοκοτρώνη, και με ποιούς τρόπους η ιεραρχία προσπαθούσε να εμποδίσει την Επανάσταση η οποία έθετε σε αμφισβήτηση τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής.


Στο τέλος οι υπερπατριώτες αρχίζουν να διακόπτουν φωνάζοντας αίσχος και η Προμηθέα απαντάει “Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια !”

Το βίντεο είναι ολόκληρο. Αρχίζει με σχόλια που κάνουν κριτική στην Προμηθέα, τα οποία βέβαια αξίζουν τον κόπο αφού είναι η πεμπτουσία της νεοελληνικής ιστορικής άγνοιας εμπλουτισμένη με μεταναστευτικό υπερεθνικισμό. Μετά ακολουθεί μια εισαγωγική ομιλία , αλλά το ζουμί αρχίζει από το 24 λεπτό.


Αντιγράφω από το άρθρο του Τάκη Μίχα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 28/02/2007:

“Ξεκινώντας την ομιλία της σε άπταιστη καθαρεύουσα, αν και με αμερικανική προφορά, η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για να να δώσει αμέσως την απάντηση: «Ο χριστιανισμός», αυτή «η θρησκεία μίσους»[…] Οι παριστάμενοι φυσικά είχαν μείνει άναυδοι. Ιδιαίτερα αμήχανοι ήσαν οι δύο εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο μητροπολίτης Ιάκωβος, που κάθονταν στα δεξιά και αριστερά της ομιλήτριας”.

πηγές: G. Sarigiannidis
Wigglers
Doncat comments


One thought on “Προμηθέα: μάθημα ιστορίας, το βίντεο ολόκληρο.

  1. ΑΠΛΑ…ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΣΑΣ ΛΟΓΟ…

Leave a Reply

Your email address will not be published.