Πως τα social media διαδίδουν τη βλακεία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία

lenaΣήμερα στο Twitter ο αγαπητός Μανώλης Μαυραντωνάκης παρέθεσε μια στιχομυθία που είχε με τη χρήστρια του Facebook Λένα Μ. Ένα κλικ στο τουιτ του ήταν αρκετό για να βρεθώ μπροστά σε μια απίθανη αλυσίδα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης η οποία με όχημα το διαδίκτυο διαδίδει και ενδυναμώνει τη βλακεία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Εν αρχή ήτο ο Ιμάμης

Στην αρχή της αλυσίδας βρίσκεται ένα βίντεο του Muhammad Salah, Αιγύπτιου ιμάμη εγκατεστημένου στις ΗΠΑ. Ο Salah κυρήσσει το σαλαφιστικό δόγμα υπερασπιζόμενος ακραίες απόψεις όπως ότι η μουσική απαγορεύεται για τους Μουσουλμάνους εκτός ειδικών περιπτώσεων, χωρίς όμως να εκφράζει πολιτικές θέσεις.

Ο Salah παρουσιάζει μια εβδομαδιαία εκπομπή στην αμερικανική θρησκευτική τηλεόραση Huda TV. Στην εκπομπή αυτή απαντάει σε ερωτήσεις τηλεθεατών που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των κανόνων του Ισλάμ στην καθημερινή τους ζωή. Σε μια από αυτές τις εκπομπές ο Salah απαντάει σε ερώτηση για το μέχρι πότε επιτρέπεται οι γονείς (βασικά οι πατεράδες) να βλέπουν γυμνά τα παιδιά τους (βασικά τα κορίτσια).

Στην (εντελώς σουρεαλιστική) απάντηση του ο ιμάμης εξηγεί ότι από την ηλικία των 6 με 7 χρόνων η θέα των απόκρυφων σημείων κοριτσιών μπορεί να ερεθίσει (!!) την επιθυμία ενήλικων αντρών, ακόμη κι αν αυτοί είναι γονείς η συγγενείς τους. Άρα λοιπόν τα σημεία αυτά του σώματος πρέπει να κρύβονται.

Υπερ-σεξουαλικοποίηση και θρησκευτικός σεξισμός

Ο συλλογισμός αυτός αποτελεί κλασικό διαλεκτικό τέχνασμα των φανατικών μουσουλμάνων (αλλά και χριστιανών, εβραίων κλπ.) το οποίο συνιστάται στην υπερ-σεξουλικοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων η οποία και χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως όχημα επιβολής σεξιστικών περιορισμών, κυρίως στις γυναίκες.

Η ιδέα είναι ότι αφού ο σεξουαλικός κίνδυνος παραμονεύει παντού, τότε απαιτούνται ακραία μέτρα προστασίας (συντηρητικό ντύσιμο και κρύψιμο μερών του σώματος, απαγόρευση εξόδου χωρίς συνοδεία κλπ.).

Ως εδώ πρόκειται περί της έκφρασης μιας φανατικής και ακραίας αντίληψης για το Ισλάμ που δεν αφορά παρά ένα μειοψηφικό κομμάτι των μουσουλμάνων. Η ύπαρξη της βέβαια και ο τρόπος με τον οποίο διαδίδεται παγκοσμίως είναι μια ακόμη ένδειξη ότι πλέον το διαδίκτυο αποτελεί το κύριο όχημα της προπαγάνδας όλων των ειδών. Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Χριστιανοί φονταμενταλιστές και Ισλαμοφοβικοί νεοσυντηρητικοί

Το βίντεο αυτό αρχίζει να διαδίδεται τον Αύγουστο του 2012 από κύκλους χριστιανών φονταμενταλιστών στις ΗΠΑ όπως ο David Wood. Επίσης διακινείται από νεοσυντηρητικούς ισλαμόφοβικούς κύκλους όπως το JihadWatch των Robert Spencer και David Horowitz.

Το νόημα της φράσης του Ιμάμη βέβαια, οποίος μιλάει αγγλικά, δεν αλλάζει. Απλά χρησιμοποιείται ως απόδειξη ενός κλασικού επιχειρήματος της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: ότι το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι στο σύνολο τους δεν μπορούν να ενταχθούν στις δυτικές κοινωνίες γιατί οι αξίες και τα πιστεύω τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από εκείνα της Δύσης.

Η Ελληνική διαστρέβλωση

Σχεδόν αμέσως το βίντεο διαχέεται και στα ελληνικά κοινωνικά μέσα, κάτι που αποδεικνύει τη διασύνδεση τους με τις αντιδραστικότερες φωνές των ΗΠΑ.  Όμως το νόημα που του δίνεται στα ελληνικά αλλάζει ριζικά. Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο δεν στηλιτεύει τον Ιμάμη για τις υπερσηντηρητικές απόψεις του αλλά για το αντίθετο:

“Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός να βρείτε ένα μουσουλμάνο ιμάμη να λέει σε μουσουλμάνους συμπολίτες του να έχουν σεξουαλική επαφή έως και με μικρά κορίτσια, λόγω του σεξουαλικού επιθυμητού τους”

Αν και είναι αδύνατο να βρεθεί η ακριβής πηγή αυτής της διαστρέβλωσης, οι πρώτες δημοσιεύσεις που κατάφερα να εντοπίσω είναι της 31 Αυγούστου 2012 και προέρχονται από δύο ιστολόγια του ακροδεξιού και συνωμοσιολογιακού διαδικτυακού συμπλέγματος που έχω περιγράψει ενδελεχώς εδώ. Το ένα είναι το Αθέατη γνώση (δεν βάζω λινκ για ευνόητους λόγους) και το άλλο το Prosdokia.blogspot.com.

Το πρώτο εντάσσεται στο αντισημιτικό, αντινεοταξιτικό και συνομωσιολογιακό μπλοκ. Στο επίμαχο άρθρο δίνει το σύνδεσμο προς το βίντεο και προσθέτει το κείμενο στα Ελληνικά. Το δεύτερο αν και έχει σβηστεί, οδηγεί μέσω Γκουγκλ σε αυτό το (εγκαταλελειμμένο) προφίλ στο FB με σαφές ρατσιστικό και φιλοχρυσαυγίτικο περιεχόμενο. Το Prosdokia.blogspot προσθέτει εικόνες οι οποίες υποτίθεται αποδεικνύουν τη σχέση Ισλάμ και παιδοφιλίας.

Η σύνδεση με τη Γάζα

Μια από αυτές προέρχεται από τη Γάζα και δείχνει μια σειρά ανδρών να κρατούν το χέρι μικρών κοριτσιών ντυμένων στα άσπρα. Η φωτογραφία αυτή έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από ισλαμόφοβους ακροδεξιούς για να αποδείξει την ανηθικότητα του Ισλάμ. Και βέβαια έχει διαδοθεί από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου από το προσωπικό του ιστολόγιο.

Από τότε το βίντεο του Muhammad Salah συνοδευόμενο από ίδιο παραπλανητικό κείμενο και τις φωτογραφίες κυκλοφορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ελληνικό διαδίκτυο σε ιστολόγια, “ενημερωτικούς” ιστότοπους και προφίλ στο FB. Εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες “πληροφορούνται” έτσι ότι το Ισλάμ ενθαρρύνει την παιδεραστία. Κάπως έτσι φτάνουμε στο γκράντε φινάλε με τη συμμετοχή της Λένας Μ. στο FB.

Ο κλαυσίγελος επιβάλλεται. Όπως και ο στοχασμός για το αν και πως μπορούμε να σταματήσουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του διαδικτύου στη μεγαλύτερη μηχανή αναπαραγωγής της ανοησίας και της μισαλλοδοξίας στην ανθρώπινη ιστορία.

One thought on “Πως τα social media διαδίδουν τη βλακεία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία

  1. Pingback: Πως τα social media διαδίδουν τη βλακεία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία | crockorozistas

Leave a Reply

Your email address will not be published.