Τελικά αποτελέσματα δημοτικών εκλογών στη Γαλλία

Η τάση που φαινόταν να διαμορφώνεται στον πρώτο γύρο επιβεβαιώθηκε και σε αρκετές περιπτώσεις ενδυναμώθηκε. Έτσι το σοσιαλιστικό κόμμα και οι σύμμαχοι του κερδίζουν το 49,5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο με τη δεξιά να φτάνει το 47,5%.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία μεγάλο ποσοστό των συντηρητικών ψηφοφόρων, δυσαρεστημένο από τη συμπεριφορά του Σαρκοζύ, έμεινε σε πολλές περιπτώσεις σπίτι του η αποχή κυμάνθηκε στο ιστορικά υψηλό 33,54 %.

Ωφελημένη βέβαια βγαίνει η σοσιαλδημοκρατία που κερδίζει τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας: Παρίσι, Λυών, Στρασβούργο, Λιλ, Τουλούζη. Το PS επιβεβαιώνει έτσι την φήμη του « κόμματος των εκλεγμένων » αφού εκατοντάδες μέλη του έχουν δημαρχιακούς θώκους.

Η δεξιά σώζει, in extremis, τη Μασσαλία και το Μπορντώ. Ο κεντρώος Μπαϋρού χάνει απ’οτι φαίνεται το στοίχημα να γίνει ρυθμιστικός παράγοντας. Ο προαναγγελθέν θάνατος του ΚΚΓ δεν επήλθε αφού έσωσε τις περισσότερες δημαρχίες που ήλεγχε, κυρίως στη λεγόμενη « κόκκινη ζώνη » του Παρισιού.

Η ακροαριστερά γενικά φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει τις δυνάμεις της. Σε μια ρητορική που θύμιζε Τσίπρα, ο Μπεζανσό απέκλεισε μελλοντική εκλογική συνεργασία με τους σοσιαλιστές αλλά έσπευσε να ευχηθεί σύγκλιση σε κοινωνικούς αγώνες. Τέλος το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

Τα αποτελέσματα αυτά, εκτός από την αλλαγή της κοινωνιολογικής σύνθεσης των αστικών κέντρων, αποδεικνύουν ότι το αίσθημα δυσαρέσκειας προς τη κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της χώρας είναι ισχυρό. Ενώ οι υπεύθυνοι του σοσιαλιστικού κόμματος δεν έκρυβαν την χαρά τους, καθένας χαράζοντας την στρατηγική του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012, οι υπουργοί του Σαρκοζύ στα παράθυρα έβγαζαν διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με αυτούς, ο γαλλικός λαός μέσω της ψήφου του εκφράζει τη θέληση για επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων». Έτσι αναμένονται εξελίξεις…ίσως και στο δρόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.