Κοινωνικό κίνημα και δημοσιογραφία των πολιτών: η κάλυψη της 19ης Μάρτη

Η σημερινή απεργία και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία διατράνωσης του κοινωνικού κινήματος.

Πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ υποτιθέμενων «

προνομιούχων » και μη, χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές διαδήλωσαν την αντίθεση τους όχι μόνο στο συγκεκριμένο εγχείρημα της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και στην γενικότερη αναδιανομή εισοδήματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια υπέρ των λίγων.

Ταυτόχρονα, η μαζική συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία έδωσε την ευκαιρία για μια αποτίμηση της δημοσιογραφίας των πολιτών μέσω διαδικτύου. Για όσους δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, η μόνη πηγή πληροφόρησης ήταν οι ενημερωτικοί συμμετοχικοί ιστότοποι και τα μπλογκς.

Μια γρήγορη ματιά στο ελληνικό διαδίκτυο δείχνει ότι η εναλλακτική πληροφόρηση έχει ωριμάσει αρκετά. Όπως συχνά, το Indymedia και το Indy.gr πρωτοστάτησαν με βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και πληροφόρηση ώρα με την ώρα για τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της πορείας αλλά και μετά. Η χρήση εργαλείων όπως το Flickr και το YouTube φάνηκε ενδεδειγμένη.

Στα ιστολόγια έγιναν ανταποκρίσεις από διάφορες πόλεις όπως το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με κείμενα φωτογραφίες αλλά και εντυπωσιακές εικόνες όπως το παρακάτω βίντεο αποκαθήλωσης κάμερας.

Έστω κι αν η λύση της εναλλακτικής ενημέρωσης μέσω διαδικτύου δεν επαρκεί, αφού εξαιρεί μεγάλο κομμάτι των πολιτών, εντούτοις η ταχύτητα και η φυσικότητα με την οποία διαχέεται πλέον δείχνει ότι αποτελεί μικρό αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας σφάιρας.

Τις επόμενες ημέρες η συζήτηση θα συνεχιστεί, έστω κι αν η έκβαση της υπόθεσης του ασφαλιστικού μοιάζει προαποφασισμένη. Ήδη οι πρώτες κριτικές σκέψεις σχετικά με την κινητοποίηση αποτυπώθηκαν από τον Δημήτρη Στεφώση.

Μένει να δούμε αν τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα δώσουν μια αντικειμενική εικόνα, κάτι που μάλλον είναι φρούδα ελπίδα. Το απογευματινό δελτίο του ΣΚΑΪ άρχισε με πρώτο πλάνο τους στριμωγμένους Αθηναίους οδηγούς. Το πρώτο σχόλιο αφορούσε την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το συγκρότημα Αλαφούζου ήταν ένα από αυτά που προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία …

Leave a Reply

Your email address will not be published.