Οι κουμπάροι του Σαρκοζύ

Όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι το βασίλειο της λεγόμενης «διαπλοκής», εννοούμενης ως σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ πολιτικής, οικονομικής και επικοινωνιακής εξουσίας, θα απογοητευτούν αν μάθουν ότι αυτά γίνονται κι αλλού και μάλιστα χειρότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «κουμπάροι » του Σαρκοζύ και η εμπλοκή τους σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής της χώρας. Πρόκειται περί μιας ομάδας ισχυρών επιχειρηματιών που τρέφουν στενές προσωπικές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο. Μέσω των διασυνδέσεων τους αλλά και των ΜΜΕ που διαθέτουν διευκόλυναν τον δρόμο του προς την εξουσία και συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Από την άλλη, ο ίδιος κάνει ότι μπορεί για να προωθεί τα συμφέροντα τους αλλά και να τους βγάζει από δύσκολες καταστάσεις όταν χρειαστεί.

Τελευταίο παράδειγμα, η εμπλοκή ενός από αυτούς, του Arnaud Lagardère, στο σκάνδαλο Airbus. Η European Aeronautic Defence & Space Co (EADS) είναι το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ που ελέγχει την Airbus και στο οποίο ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους είναι το συγκρότημα Lagardère. Όντας ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες του γαλλικού κατεστημένου, ο όμιλος Lagardère κάνει τα τελευταία χρόνια μια στροφή από τον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων στον τομέα των ΜΜΕ. Σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο συγκρότημα περιοδικού Τύπου στη Γαλλία ενώ είναι μέτοχος σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε εφημερίδες όπως η Le Monde.

Στα τέλη του 2005 τα τεχνικά προβλήματα στην κατασκευή του νέου αεροπλάνου της Airbus, του «γίγαντα των αιθέρων» Α380, πολλαπλασιάζονται. Ο κίνδυνος για καθυστερήσεις στην απόδοση των παραγγελθέντων αεροσκαφών στις αεροπορικές εταιρείες είναι όλο και μεγαλύτερος και μαζί του η απειλή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ όπως προβλέπονται από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Το Μάρτιο του 2006 σε μια συνάντηση με τους κυριότερους μετόχους της EADS στο Άμστερνταμ ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας τους ενημερώνει ότι οι καθυστερήσεις είναι πλέον γεγονός. Από στιγμή σε στιγμή η μετοχή της εταιρεία κινδυνεύει να κατακρημνιστεί στο Χρηματιστήριο εάν η πληροφορία μαθευτεί.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Arnaud Lagardère όπως και άλλοι κύριοι μέτοχοι αλλά και διευθυντικά στελέχη δίνουν εντολή να πουληθούν οι μετοχές της EADS που έχουν στην κατοχή τους αμέσως ενώ ταυτόχρονα κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν μυστικές τις πληροφορίες για τις καθυστερήσεις του Α380. Η πώληση των μετοχών της EADS από τον όμιλο Lagardère γίνεται τον Απρίλιο του 2006 στην τιμή των 31 ευρώ ανά μετοχή. Ποιος αγοράζει ένα μεγάλο μέρος τους; Το γαλλικό κράτος μέσω της δημόσιας εταιρείας επενδύσεων Caisse des dépôts!

Τον Ιούνιο του 2006, όταν πια αποκαλύπτεται η αδυναμία της εταιρείας να παραδώσει τα αεροσκάφη μέσα στο χρονοδιάγραμμα η μετοχή πέφτει στα 18 ευρώ χάνοντας 26 % της αξίας της. Και βέβαια η χασούρα που υπολογίζετε σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά την τσέπη του Γάλλου φορολογούμενου και όχι αυτή του πολυεκατομμυριούχου Arnaud Lagardère. Βέβαια, η χρηματιστηριακή Αρχή ανοίγει αμέσως έρευνα σχετικά με το αδίκημα της εκμετάλλευσης εσωτερικής πληροφόρησης εις βάρος των μικροεπενδυτών και του κράτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η «αυτορρύθμιση » λειτούργησε άψογα. Στο πόρισμα της Αρχής που δημοσιεύτηκε χθες αναγνωρίζονται εμμέσως οι ευθύνες του ομίλου Lagardère ως νομικού προσώπου για δευτερεύουσες υποθέσεις. Όχι όμως και αυτές του «ανθρώπου του προέδρου » ο οποίος, προφανώς λόγω υψηλής προστασίας, μάλλον θα μείνει τελικά ανέγγιχτος από το σκάνδαλο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό για τη συγκεκριμένη υπόθεση: « έχετε την επιλογή να με θεωρήσετε είτε απατεώνα είτε ανίκανο. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο »


3 thoughts on “Οι κουμπάροι του Σαρκοζύ

  1. Εντάξει, κλασσικό: ο νόμος είναι το δίχτυ της αράχνης που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα. Τα μεγάλα το σκίζουν με χαρακτηριστική ευκολία.

  2. Ακριβώς έτσι, όσο πιο χοντρή η κομπίνα τόσο πιο εύκολη η διαφυγή!

  3. Ακριβώς έτσι, όσο πιο χοντρή η κομπίνα τόσο πιο εύκολη η διαφυγή!

Leave a Reply

Your email address will not be published.