Gaza Sderot – Life in spite of everything

Όταν οι παραγωγοί σχεδίαζαν το τέλος των γυρισμάτων στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 μάλλον δεν υποπτεύονταν ότι το δράμα θα ακολουθούσε λίγες μέρες μετά. Διαισθανόντουσαν όμως ότι αργά η γρήγορα θα συνέβαινε. Η αναμονή του μοιραίου διαφαινόταν στα πρόσωπα των ηρώων…

GAZA/SDEROT life in spite of everything είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ νέας γενιάς, αυτό που οι παραγωγοί του αποκαλούν web-documentary. Προβλήθηκε στον ιστότοπο του γαλλογερμανικού καναλιού ΑRTE οπού μπορείτε να το δείτε. Η πρωτοβουλία ανήκει σε δύο ομαδες κινηματογραφιστών μια από το Ισραήλ, την Alma Films/Trabelsi Productions και μια από την Παλαιστίνη, την Ramattan Studios, και μια γαλλική εταιρεία παραγωγής την Bo Travail !

Το περιεχόμενο αλλά και η μορφή του ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα. Η κάμερα παρακολουθεί δώδεκα πρωταγωνιστές, έξι Παλαιστίνιους της λωρίδας της Γάζας και έξι Ισραηλινούς κάτοικους της πόλης Σντερότ, στην καθημερινότητα τους. Οι άνθρωποι αυτοί απέχουν λίγα χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον αλλά δεν συναντιούνται ποτέ.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η απόσταση που τους χωρίζει πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά είναι έτη φωτός. Κι όμως η προετοιμασία για ένα γάμο, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ένα μάθημα βιολιού, μια επίδειξη κουνγκ-φου δείχνουν ότι τελικά τα πράγματα που τους χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που τους είναι κοινά, ανθρώπινα.

Οι σκηνές της καθημερινότητας στη Γάζα, λίγες μόνο μέρες από την επίθεση του Ισραηλινού στρατού, είναι συγκινητικές. Αντί να μελαγχολούν ή να κλαίνε την όντως δραματική μοίρα τους οι Παλαιστίνιοι δείχνουν μια καταπληκτική αίσθηση χιούμορ και μια ανυπέρβλητη θέληση για ζωή. Από την άλλη, οι γείτονες τους μοιάζουν παγιδευμένοι σε ένα φαύλο πολιτικό κύκλο που τους ξεπερνά και του οποίου υφίστανται τις συνέπειες.

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ για σαράντα ημέρες προσέθεταν από δύο δίλεπτα βίντεο στον ιστότοπο, ένα από κάθε πλευρά των συνόρων. Έτσι κάθε εβδομάδα οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις παράλληλες περιπέτειες των ηρώων. Η δομή του ιστότοπου είναι έτσι φτιαγμένη από την εταιρεία παραγωγής Upian που σπάει την γραμμική αφήγηση. Έτσι ο θεατής διαθέτει διάφορες εισόδους στην ιστορία, μέσω των προσώπων, των τόπων, των θεματικών…

Η ίδια εταιρεία έχει φτιάξει και άλλο ένα πολύ αξιόλογο web-documentary με θέμα την εξαφάνιση δεκάδων γυναικών στην πόλη Ciudad Juarez του Μεξικού. Οι ενδιαφέρουσες αυτές προσπάθειες δείχνουν ότι το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανανέωσης της τέχνης του ντοκιμαντέρ σε εικαστικό αλλά και αφηγηματικό επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.