Πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί “fake news” για τον κορωνοϊό

Update 26/04/2020: εδώ μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση μου στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας

Update 25/04/2020 : επειδή δεν ισχυρίζομαι ότι έχω το αλάθητο παραθέτω παρακάτω κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις που έγιναν σχετικά με αυτό το ποστ. Κατά τη γνώμη μου δεν αναιρούν την ουσία του θέματος.

  1. Οι διαφημίσεις της πολιτικής προστασίας γίνονται δωρεάν και όχι επί πληρωμή“. Δεν γνωρίζω αν αφορά το διαδίκτυο αν και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν τέτοιου είδους πληρωμές. Παραμένει όμως το ερώτημα: όποιος θέλει βάζει τέτοια διαφήμιση έστω και δωρεάν σε όποιον ιστότοπο θέλει χωρίς κανένα έλεγχο;
  2. Η ιστορία των δύο Κινέζων γιατρών των οποίων το δέρμα σκούρινε μετά από κορονοϊό δεν είναι fake news“. Πράγματι, πρόκειται περί αληθινού γεγονότος. Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεται είναι παραπλανητικός και στοχεύει στα κλικ. Εμπίπτει στην κατηγορία του malinformation στην τυπολογία “fake news” των Wardle και Derakshan η οποία είναι επιστημονικά αποδεκτή. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανάλογων δημοσιεύσεων στους εν λόγω ιστότοπους όπως φαίνεται κι εδώ.
  3. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων έχει απαγορεύσει τη δημοσίευση στοιχείων για διαχειριστές ελληνικών ιστότοπων στο who.is“. Δεν κατάφερα να το διασταυρώσω, αν ισχύει τότε το επιχείρημα είναι πράγματι αβάσιμο.

Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης έδειξε ακόμη μια φορά, για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες, τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παρακάτω θα δείξω ακόμα ένα παράδειγμα μικρότερης κλίμακας αλλά παρόμοιας φύσης.

Η ιστορία ξεκινάει όταν είδα αυτό το τουι της Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σήμερα το πρωί το οποίο μου κίνησε την περιέργεια.

Παρακάτω σε μια απάντηση είδα την εν λόγω «απρεπή ανάρτηση» στην οποία αναφερόταν το τουι.

visitors is not able to obtain services the advantage with jimmychoo.to usa. 1:1 copy the real original https://paneraireplica.ru. 1:1 copy the real original https://miami-heat.ru. if you plan buying a high quality https://orionvape.com/ you need to know detailed aspects written down by watch professionals like james.

Από το ύφος και το στυλ της ανάρτησης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν πρόκειται περί «κακόβουλης εμπλοκής» αλλά περί ενός απλού λάθους που συμβαίνει συχνά όταν κάποιος διαχειρίζεται διαφορετικούς λογαριασμούς (π.χ με εργαλεία όπως το Tweetdeck).

Προφανώς ο διαχειριστής του επίσημου λογαριασμού της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας έχει στην κατοχή του κι άλλους λογαριασμούς για τους οποίους και εργάζεται. Κατά λάθος λοιπόν αντί να δημοσιεύσει το παραπάνω μήνυμα στον λογαριασμό @PatkioutG το έβαλε στον επίσημο λογαριασμό @MediaGovGr.

Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα μεμπτό εκτός από τον ερασιτεχνισμό του εν λόγω διαχειριστή. Είθισται οι πολιτικές ηγεσίες των γενικών γραμματειών να επανδρώνουν τις υπηρεσίες με δικούς τους ανθρώπους (μετακλητούς, δημοσιογράφους κλπ), κάτι που προφανώς έκανε κι ο Γενικός Γραμματέας επικοινωνίας.

Κοιτώντας όμως το patkiout.gr μου κεντρίστηκε το ενδιαφέρον. Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος ιστότοπος δεν αναφέρει κανένα στοιχείο ιδιοκτήτη ή επικοινωνίας εκτός από μια διεύθυνση Gmail.

Ψάχνοντας λίγο το πράγμα ανακάλυψα ότι το συγκεκριμένο σάιτ συνδέεται με μια σειρά από άλλα σάιτς με διαφορετικά ονόματα αλλά με πανομοιότυπη κατασκευή και περιεχόμενο όπως το parapolitiki.gr, athensgo.gr, onenews.gr.

Όλοι αυτοί οι ιστότοποι συνδέονται μεταξύ τους με πυκνό δίκτυο υπερσύνδεσμων όπως φάινεται στο παραπάνω γράφημα (για το πως λειτουργεί η ανάλυση γράφων για να αναδειχθούν σχέσεις μεταξύ ιστότοπων δείτε παλιότερο άρθρο εδώ).

Ακόμη μια ένδειξη ότι οι ιστότοποι που συνδέονται με το patkiout.gr είναι ίδιας ιδιοκτησίας είναι ότι απευθύνονται στο ίδιο γραφείο παροχής υπηρεσιών SEO, ιδιοκτησίας του κ. Λουκά Σκουρολιάκου.

Πως χρηματοδοτούνται αυτοί οι ιστότοποι; Μα φυσικά με διαφήμιση και δη κρατική. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται διαφήμιση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» στο σάιτ onenews.gr.

Παρατηρήστε δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: η διαφήμιση βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας, σε σημείο δηλαδή που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να τη δει. Δίπλα ακριβώς στη διαφήμιση που έχει πληρωθεί με  χρήμα των φορολογουμένων φαίνεται ένα καραμπινάτο “fake news” σχετικά με τους Κινέζους γιατρούς που μαύρισαν υποτίθεται από τον κορωνοιό.

Τέλος, ο εν λόγω ιστότοπος δεν είναι εγγεγραμένος στο μητρώο online media που τρέχει η ίδια η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όπως φαίνεται εδώ, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για να λάβει κρατική διαφήμιση.

Για να συνοψίσουμε: η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φέρεται να έχει ως διαχειριστή του επίσημου της λογαριασμού έναν άνθρωπο ο οποίος είτε εργάζεται, είτε είναι ιδιοκτήτης ενός πλέγματος ιστότοπων τα οποία υπάγονται σε εταιρεία με άγνωστη νομική υπόσταση και διαδίδουν “fake news” για τον κορωνοϊό ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται από τις σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες τις οποίες διαχειρίζεται η ίδια η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Αυτά τα λίγα έμαθα με μια μικρή έρευνα στο patkiout 😉

4 thoughts on “Πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί “fake news” για τον κορωνοϊό

  1. Pingback: Πώς η κυβέρνηση χρηματοδοτεί «fake news» για τον κορονοϊό – info newstime

  2. Pingback: Για «κακόβουλη παρέμβαση» μιλά ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σχετικά με το tweet για τον Ρουβά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

  3. Pingback: Απάντηση στον Γενικό Γραμματέα ενημέρωσης | Ephemeron

  4. Τι παρακράτος και ιστορίες για δράκους, εδώ η δεξιά, η σημερινή δεξιά με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜαρινάκειωνΜΜΕ έχει πάει το βρόμικο παιχνίδι σε βάρος του λαού μας σε άλλο level το έχουν φτάσει μακριά και ήταν ήσυχοι πως κανείς δεν θα έβγαζε άκρη με τους εσκεμμένους λαβύρινθους που έφτιαξαν, ώστε να μην εντοπίζονται, παρά μόνο αν πέσουν πάνω σε κάποιο άνθρωπο που δεν είναι σαν τις μούρες τους, που ξέρει να ερευνά και να συνάγει αποτελέσματα φανερά ορθά. Αυτός είναι και ο λόγος που λύσσαξαν με τον κύριο Σμυρναίο και με την Εφημερίδα των Συντακτών, Ο πρώτος με έρευνα τους ξετρύπωσε (από την αεχική λαλακία που έκανε κατά λάθος ο μεσιέ Μαστρογιάννης πάνω στη φούρια της χαχαχα έγκυρης ενημέρωσης) και στοιχειοθέτησε την σειρά των αληθινών κ πραγματικών γεγονότων και η Εφημερίδα των Συντακτών που έδωσε συνέχεια στο θέμα (και δεν θα το ξεχάσει εύκολα).
    Συγχαρητήρια για το πολύ καλό και έγκυρο blog σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.