Η πόλωση στο ελληνόφωνο Twitter μετά τη φωτιά στη Μόρια

Image

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της ξενοφοβικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα η οποία ζήτησε επιτακτικά την απέλαση των προσφύγων που υποτίθεται συμμετείχαν σε επεισόδια τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή του κέντρου κράτησης στη Λέσβο. Σε αυτό προστέθηκε και το πογκρόμ εναντίον Πακιστανών εργατών στο Τυμπάκι της Κρήτης.

Από τους πρώτους που έδωσαν το σύνθημα ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης με ένα tweet το βράδυ της 9 Σεπτεμβρίου. Το hashtag #Απέλαση έγινε trending topic στο ελληνικό Twitter συγκεντρώνοντας όλο το φάσμα της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Σύντομα αντιφασίστες και αλληλέγγυοι από την αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο χρησιμοποίησαν το ίδιο hashtag για να αντιπαρατεθούν με τους πρώτους.

Δημιουργήθηκαν έτσι δύο πόλοι οι οποίοι αντικατοπτρίζονται στα παρακάτω γραφήματα (πάνω αριστερά οι ζητώντες άμεση απέλαση των μεταναστών):

Συλλογή tweets που περιείχαν τη λέξη απέλαση μεταξύ 9/9/2020 στις 21:34 και 11/9/2020 14:23 με το ελεύθερο λογισμικό DMI_TCAT εγκατεστημένο σε σέρβερ του εργαστηρίου IRIT, Université Toulouse 3

Δείγμα: 4.342 tweets από 2.105 χρήστες

Ανάλυση γράφου με το ελεύθερο λογισμικό Gephi, αλγόριθμος Force Atlas

Επεξήγηση των γράφων

Οι κουκκίδες αντιστοιχούν σε λογαριασμούς χρηστών στο Twitter τον οποίο το όνομα αναφέρθηκε έστω και μία φορά σε τουιτ που περιείχε το hashtag #Απέλαση. Οι γραμμές αντιστοιχούν στις συνδέσεις δύο ειδών (mentions και retweets) μεταξύ των λογαρισμών.

Η τοπολογία του γράφου είναι αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Με άλλα λόγια αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χάρτη έχουν σημαντική επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό In degree του κάθε χρήστη δηλαδή των αριθμό (mentions και retweets) που δέχθηκε. Η παράμετρος αυτή αντιστοιχεί στην επιρροή του κάθε χρήστη στο συγκεκριμένο θέμα. Άρα όσο μεγαλύτερη η κουκκίδα τόσο πιο σημαντικός ο ρόλος του χρήστη.

Το χρώμα της κουκκίδας εξαρτάται από την υποκοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης ανήκει. Οι υποκοινότητες αποτελούνται από χρήστες οι οποίοι έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα εντατικές σχέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από mentions και retweets.

Στο δεύτερο γράφημα η μόνη διαφορά είναι ότι το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό Out degree του κάθε χρήστη δηλαδή των αριθμό mentions και retweets που έκανε ο ίδιος. Η παράμετρος αυτή αντιστοιχεί στην ένταση με την οποία ο κάθε χρήστης συμμετείχε στη συζήτηση αλλά όχι απαραίτητα στην επιρροή του ίδιου (κάποιος μπορεί να κάνει πολλά retweets αλλά να δέχεται λίγα).

(Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρους τους γράφους σε μορφή pdf για καλύτερη ανάλυση καθώς και το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το ποστ).

Συμπεράσματα

Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε από το γράφο είναι ότι το hashtag #Απέλαση αποτύπωσε την πόλωση που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών κοινοτήτων. Λίγες είναι οι προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ τους κι όταν συμβαίνουν είναι συνήθως αρνητικού χαρακτήρα. Λίγοι χρήστες επικοινωνούν και με τις δύο πλευρές όπως ο @rapidis. Η πόλωση φαίνεται και στο περιεχόμενο των δημοφιλέστερων tweets του παρακάτω πίνακα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η δεξιά και ακροδεξιά είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στο hashtag, πράγμα λογικό, συγκεντρώνοντας όλες τις « φυλές » του χώρου (ΝΔ, Ελληνική Λύση, ΧΑ, Έλληνες για την Πατρίδα). Αυτό φαίνεται κι από τις δημοφιλέστερες πηγές που διανεμήθηκαν (στον παρακάτω πίνακα).

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι το προσφυγικό ζήτημα έχει έξαγριώσει μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. Αλλά αυτό το γνωρίζαμε ήδη…

Leave a Reply

Your email address will not be published.