Αυτή την είδηση ποιος την έβγαλε; Παραβίαση του ασύλου στην εποχή της πληροφορίας.

Οπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η παραδοσιακή διαφοροποίηση μεταξύ επίσημων ΜΜΕ –που υποτίθεται εφαρμόζουν δεοντολογικές και επαγγελματικές δημοσιογραφικές μεθόδους– και ερασιτεχνικών πηγών πληροφόρησης τείνει να γίνει όλο και δυσκολότερη. Η ανάπτυξη του διαδικτύου διεθνώς δίνει την ευκαιρία σε εταιρείες, οργανώσεις, κόμματα, κυβερνήσεις αλλά και απλούς πολίτες να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους, αγγίζοντας όλο και μεγαλύτερο κοινό. Κι αυτό χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από το φίλτρο των επίσημων ΜΜΕ.

Η τάση αυτή, που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως désintermédiation ή unmediation, στην πραγματικότητα δεν αποκόπτει εντελώς το εμπορικό κομμάτι του επικοινωνιακού συστήματος και της δημοσιογραφίας από την ελέυθερη κοινωνική έκφραση αλλά δημιουργεί περίπλοκες σχέσεις και « συναλλαγές » μεταξύ τους. Ενα πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει το φαινόμενο αυτό είναι η είδηση της παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου στο Πολυτεχνείου από αστυνομικές δυνάμεις μετά την φοιτητική πορεία της 22ης Φεβρουαρίου. Η είδηση θάφτηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ γιατί δεν συνάδει με την γενικότερη μόδα περί βεβήλωσης του ασύλου από κουκουλοφόρους χούλιγκανς που έχουν απέναντι τους μια ανήμπορη να επέμβει, λόγω του ασύλου, αστυνομία.

Κι όμως η απόδειξη της παραβίασης του χώρου του Πολυτεχνείου υπάρχει όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που παραθέτω και η οποία τραβήχτηκε από φωτογράφο του πρακτορείου Πρίσμα. Η μόνη εφημερίδα που αναφέρθηκε στο θέμα, και που εξέδωσε πρώτη και τη σχετική φωτογραφία, ήταν η Αυγή στην έκδοση του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου. Καμία άλλη αναφορά δεν ακολούθησε από επαγγελματία δημοσιογράφο. Ομως η είδηση και η σχετικές εικόνες δημοσιοποιήθηκαν ευρύτερα την ίδια μέρα από το αθηναϊκό Indymedia όπως φαίνεται εδώ. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι σελίδες αυτού του site παρακολουθούνται από δημοσιογράφους, όπως και από ασφαλίτες και παρατρεχάμενους. Ετσι την Κυριακή το βράδυ το Indymedia έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ένα κομμάτι του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ, με τίτλο « Δίκτυο ενημέρωσης από αντιεξουσιαστές και καταληψίες ». Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στη παραβίαση του ασύλου και φαίνεται η φωτογραφία χωρίς όμως καμία αναφορά στην Αυγή που την πρωτοδημοσίευσε. Με άλλα λόγια το θέμα έφτασε στο κεντρικό δελτίο καναλιού όχι με απευθείας αναφορά στην εφημερίδα που το ανέδειξε, όπως γίνεται παραδοσιακά, αλλά διαμέσου ενός εναλλακτικού καναλιού ενημέρωσης όπως είναι το Indymedia. Αυτό γιατί τίτλοι όπως « Διαφημίζουν και τη δράση τους οι αναρχικοί ! » που φαίνονται στο βίντεο κάνουν το θέμα πιο « πιασάρικο » από μια απλή παραβίαση του ασύλου από αυτές που η ΕΛ.ΑΣ κάνει συχνά πυκνά και που λίγο ενδιαφέρουν τη πλειοψηφία των δημοσιογράφων και δη των τηλεοπτικών.

Για μια εκτενέστερη αναφορά στο θέμα των παραβιάσεων του ασύλου ένα παλιότερο άρθρο του ΙΟΥ. Για τις αντιδράσεις των αναγνωστών του Indymedia σχετικά με το ρεπορτάζ του MEGA κοιτάξτε εδώ. Και ένα εμπεριστατωμένο ποστ απο τον Γιώργο.


Leave a Reply

Your email address will not be published.