“Ζαχάρω, ένα χρόνο μετά” ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη (2009)

Το 2006, ο Κίμωνας Τσακίρης παρουσίασε την ταινία SugarTown, ένα χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ  που ακολουθεί το ταξίδι τριών Ελλήνων υποψήφιων γαμπρών από τη Ζαχάρω στη Ρωσία για να βρουν νύφες.

Δύο χρόνια μετά τα γυρίσματα ο Τσακίρης ξαναγυρίζει στα αποκαΐδια του χωριού φτιάχνοντας μια τραγική ιστορία με πραγματικούς ήρωες.

Το παρακάτω βίντεο είναι κομμάτι της ταινίας με τίτλο “Terre brulée” όπως προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό κανάλι Arte στις 15 Δεκεμβρίου 2009.

Αντιγράφω από το δελτίο τύπου:
“Στις 24 Αυγούστου 2007, οι κάτοικοι της Ζαχάρως έζησαν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας πέρασε από τα χωριά τους, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και 65 νεκρούς.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια ιστορία γεμάτη διαμάχες γύρω από τον δημόσιο πλούτο και φιλοδοξίες για προσωπικό πλουτισμό, όπου μόνο ένας άνθρωπος ξεχωρίζει. Στη Σμέρνα, ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος θεωρείται ο ήρωας του χωριού. Είναι ο μόνος που έμεινε και πάλεψε την πυρκαγιά, σώζοντας πολλά σπίτια. Μέσα από τα μάτια του, η ταινία θέτει το ερώτημα της ευθύνης που φέρει ο καθένας για την καταστροφή. Ευθύνονται οι αρχές ή έχουμε όλοι ευθύνη για τα προβλήματα της επόμενης μέρας και τη δυσλειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα; «Ζούμε σε έναν καμένο τόπο», λέει ο Παναγιώτης «αλλά θα μείνω εδώ. Θα επιβιώσω, έστω και μόνος μέσα στις στάχτες.»
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κίμων Τσακίρης, γνωρίζει καλά την Ζαχάρω και τους ανθρώπους της. Τρία χρόνια μετά το πετυχημένο «Sugartown: οι Γαμπροί», επιστρέφει με μια επίκαιρη και σκληρή ταινία για την Ελλάδα του σήμερα.
Η διεθνής πρεμιέρα του «Sugartown: η Επόμενη Μέρα» έγινε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ IDFA του Άμστερνταμ στις 22 Νοεμβρίου 2009 (διαγωνι Σενάριο/Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης / Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδου και Γιούρι Αβέρωφ / Συμπαραγωγός: Κίμων Τσακίρης / Φωτογραφία: Αργύρης Τσεπελίκας και Γιάννης Κάσσης / Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη / Ήχος: Άρης Καφεντζής / Post-production Χρήστος Μαγγανάς

Μια παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS σε συμπαραγωγή με το ARTE, την ΕΡΤ, την Bi-Οptic Productions, τα κανάλια AL JAZEERA, TSR, YLE, TV3 και ΡΙΚ και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ε.Ε.”


Leave a Reply

Your email address will not be published.