Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί ατομικό δικαίωμα και άπτεται της ελευθερίας της έκφρασης

Στις 10 Ιουνίου το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας με βαρυσήμαντη απόφαση του απεφάνθη ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα που άπτεται της ελευθερίας της έκφρασης.

Ως εκ τούτου τιμωρία που επισείει διακοπή της πρόσβασης δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνο μετά από δικαστική απόφαση.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, κάτι αντίστοιχο με το Συμβούλιο της Επικρατείας κλήθηκε να αποφασίσει εάν ο νέος νόμος Σαρκοζύ για το διαδίκτυο (Hadopi ή Création et Internet) είναι συμβατός με το Σύνταγμα της χώρας. Ο συγκεκριμένος νόμος, μετά από πολλές περιπέτειες είχε τελικά εγκριθεί από τα δύο σώματα, Εθνοσυνέλευση και Γερουσία, πριν από ένα μήνα.

Προέβλεπε την σύσταση μιας υποτιθέμενης “ανεξάρτητης” Αρχής, της Hadopi η οποία στην ουσία είναι στην υπηρεσία των majors, η οποία θα εφάρμοζε την μέθοδο της βαθμιαίας τιμωρίας (three strikes) σε περίπτωση που η σύνδεση κάποιου χρήστη είχε χρησιμοποιηθεί για παράβαση του copyright. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε επιβληθεί από το επικοινωνιακό λόμπυ κι από την κυβέρνηση Σαρκοζύ παρόλες τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες.

Με την απόφασή του το Συνταγματικό Συμβούλιο ουσιαστικά αχρηστεύει το κομμάτι της καταστολής που προέβλεπε ο νόμος. Η Hadopi δεν θα μπορεί παρά μόνο να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα αλλά όχι να κόβει τη σύνδεση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η αστυνομία να αποδείξει το αδίκημα και να επιβληθεί ποινή από δικαστική Αρχή.

Οι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που από την αρχή ήταν αντίθετοι στον νόμο πλέον πανηγυρίζουν. Στις 15 Ιουνίου μάλιστα οργανώνεται μεγάλη συναυλία στο Παρίσι με τίτλο “Hadopi m’a Tuer”(η Hadopi με σκότωσε). Από συναυλία διαμαρτυρίας όπως προβλεπόταν τελικά μάλλον θα εξελιχθεί σε γιορτή.

Το πνεύμα της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου συμβαδίζει απόλυτα με το περιεχόμενο της τροπολογίας 138 του Τηλεπικοινωνιακού Πακέτου που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που βιάζεται να περάσει το Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο για άλλους λόγους, έσπευσε να ειδοποιήσει την γαλλική κυβέρνηση ότι πλέον πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις της για την τροπολογία 138.

Ο Σαρκοζύ όμως δεν το βλέπει έτσι. Τα δημοσιεύματα τον φέρουν να πιέζει τους αρχηγούς κρατών ούτως ώστε να μπλοκάρουν το Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο. Το επιχείρημα του είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξει η όρεξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάμιξη στα εσωτερικά θέματα των κρατών μελών. Έτσι το θέμα αποκτά και πολιτικές διαστάσεις σε ότι αφορά την συσχέτιση δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ.

H καταστολή του peer-to-peer όμως δεν φαίνεται να χαλαρώνει στη Γαλλία. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο μεγαλύτερος γαλλόφωνος τράκερ, Snowtigers.net, έκλεισε και οι διαχειριστές του συνελλήφθησαν από την αστυνομία σε Παρίσι και Τουλούζ.

Τον Σεπτέμβρη προβλέπεται νέος νόμος που αφορά το διαδίκτυο με το όνομα Loppsi ο οποίος, με πρόσχημα την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, ουσιαστικά θα νομιμοποιεί το φιλτράρισμα ιστότοπων από του πάροχους και θα επιτρέπει την εγκατάσταση trojans και spywares από την αστυνομία.

Προφανώς λοιπόν και απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο. Αποδεικνύει όμως ότι σε κάποιες, σπάνιες περιπτώσεις, οι θεσμοί λειτουργούν και αποτελεί ένα γερό επιχείρημα, ακόμη και για άλλες χώρες, ενάντια σε παρόμοιες προσπάθειες καταστολής και ελέγχου του διαδικτύου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.