Βίντεο κουίζ: τελικά το είπε ή δεν το είπε;

Όπως είναι γνωστό τα γραπτά μένουν. Για αυτό και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπέδωση του γραπτού λόγου ο οποίος επιτρέπει την ανάλυση και την σύγκριση της επιχειρηματολογίας.

Αντίθετα, ο προφορικός και ιδιαίτερα ο τηλεοπτικός λόγος ρέει και χάνεται χωρίς πολλές φορές να αφήσει ίχνη σαν το νερό του ποταμού, όπως αναφέρει και ο Bernard Miège[1]. Αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο στις « παραθυράτες» συζητήσεις των καναλιών των οποίων η οχλαγωγή κάνει κάθε σοβαρή κριτική αδύνατη αφού οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί χωρίς την παραμικρή συνέπεια.

Έτσι οι επαγγελματίες τηλεοπτικοί σχολιαστές μπορούν ελευθέρα, εν τη ρύμη του λόγου, να εκφέρουν ανεξέλεγκτα αντικρουόμενες απόψεις, λανθασμένες επισημάνσεις και αντιφατικά σχόλια χωρίς ποτέ να αναλάβουν το κόστος των λεγόμενων τους. Και αν κάποτε κάποιος προσπαθήσει να τους θέσει ενώπιον των αντιφάσεων τους, οι ίδιοι επαγγελματίες σχολιαστές δεν διστάζουν να τα αρνηθούν όλα και χρησιμοποιώντας την τηλεοπτική εμπειρία τους και ένα σωρό αλλά ρητορικά τεχνάσματα καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν βγαίνοντας συνήθως και από πάνω.

Τελικά δεν κατάλαβα το είπε ή δεν το είπε ο κ. Πρετεντέρης;[1] MIEGE Bernard, La société conquise par la communication, vol.2, PUG, Grenoble, 1997.

Leave a Reply

Your email address will not be published.