Bad Vista : η Microsoft ως θεματοφύλακας της βιομηχανίας του θεάματος.

Τον τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft όπως ήταν αναμενόμενο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο κυρίως από τους υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού οι οποίοι και έφτιαξαν ένα δίκτυο ενημέρωσης πάνω στο θέμα με τίτλο Bad Vista. Είναι αλήθεια πως στο μέλλον θα είναι όλο και πιο δύσκολο για κάποιον που θέλει να αγοράσει καινούριο υπολογιστή να αποφύγει τα Vista αφού η Microsoft έχει συμφωνίες με τους κυριότερους παραγωγούς hardware για να εγκαταστήσει το λειτουργικό στις περισσότερες νέες μηχανές.

Όμως τα Windows Vista εκτός από τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζουν, έχουν σχεδιαστεί με στόχο να θέσουν την Microsoft ως απαραίτητο κρίκο στην αλυσίδα διάθεσης περιεχομένου. Σύμφωνα με την εργασία A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection του ερευνητή Peter Gutmann, που ανακάλυψα χάρις σε ένα πόστ από το Ιστολόγιο, τα Vista περιέχουν ένα σύστημα DRM (digital rights management) για το περιεχόμενο υψηλής πιστότητας όπως οι δίσκοι Blu-Ray και HD-DVD. Το σύστημα προστασίας του περιεχομένου προκαλεί όμως μια σειρά προβλημάτων για τον χρήστη αφού εμπεριέχει νέα κόστη σε σχέση με την υπερκατανάλωση πόρων, τη μειωμένη λειτουργικότητα αλλά και την έλλειψη συμβατότητας.

Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει και η κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του ΕΜΠ, το DRM των Vista επιτρέπει στη Microsoft και τις εταιρίες των μέσων:
* να αποφασίζουν ποια προγράμματα μπορεί ο χρήστης ή όχι να χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του.
* να αποφασίζουν ποιες λειτουργίες του υπολογιστή ή του λογισμικού μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει κάθε στιγμή.
* να αναγκάσουν το χρήστη να εγκαταστήσει νέα προγράμματα ακόμα και αν δεν τα θέλει.
* να περιορίσουν την πρόσβασή του χρήστη σε συγκεκριμένα προγράμματα, ακόμα και στα αρχεία δεδομένων του.

Το θέμα είναι γιατί η Microsoft παίρνει τέτοιο ρίσκο με το νέο της λειτουργικό σύστημα ;

Κατά τη γνώμη μου η στρατηγική της εταιρείας του Bill Gates είναι να προσφέρει μια έξοδο κινδύνου από τη σημερινή κατάσταση στις majors της βιομηχανίας του θεάματος. Προς το παρών η συνεχής ανάπτυξη της ανταλλαγής περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (peer-to-peer) έχει δημιουργήσει πανικό στους μεγάλους παραγωγούς όπως οι δισκογραφικές εταιρείες και τα χολιγουντιανά στούντιο. Όλοι αυτοί οι τεράστιοι οικονομικοί παράγοντες, που ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από πολυεθνικά συγκροτήματα, θεωρούν ότι η ανταλλαγή περιεχομένου μεταξύ χρηστών του διαδικτύου προκαλεί διαφυγόντα κέρδη, άσχετα αν οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο και οι ίδιες αυτές εταιρείες παραμένουν αμύθητα πλούσιες χάρις στα δικά μας χρήματα.

Έτσι λοιπόν το στοίχημα τους για το μέλλον είναι το περιεχόμενο υψηλής πιστότητας. Με το επιχείρημα της βελτιωμένης ποιότητας η βιομηχανία του θεάματος θέλει να μας πείσει να αλλάξουμε όλη την τεχνολογική αλυσίδα κατανάλωσης ήχου και εικόνας από τον υπολογιστή και την κάρτα γραφικών μέχρι την οθόνη και τα ηχεία. Αυτό γιατί τα νέα εργαλεία που θέλουν να επιβάλλουν είναι « αεροστεγή » με την έννοια ότι όλα τα κομμάτια της αλυσίδας περιλαμβάνουν DRM και έτσι αποκλείουν την αντιγραφή και ανταλλαγή περιεχομένου. Και εδώ εμφανίζεται ο απεχθής ρόλος της Microsoft που αναλαμβάνει να κάνει τον χωροφύλακα στον υπολογιστή μέσω των Vista μην επιτρέποντας τη χρήση οποιουδήποτε μη συμβατού συστατικού, software ή hardware.

Όλα αυτά βέβαια αποφασίζονται χωρίς εμάς για εμάς αφού παραβιάζουν το αναφαίρετο δικαίωμα των χρηστών να καταναλώνουν τα πολιτιστικά αγαθά όπως και όπου εκείνοι θέλουν, αυτό που οι αμερικάνοι σοφά αποκαλούν fair use.

Όπως και να έχει η μάχη για την ελεύθερη επικοινωνία προμηνύεται δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, όπως αποδεικνύει η ιστορία της τεχνολογίας.

3 thoughts on “Bad Vista : η Microsoft ως θεματοφύλακας της βιομηχανίας του θεάματος.

  1. Νίκο πολύ ενδιαφέρον κομάτι και το προηγούμενο με τον Πρετεντέρη κορυφαίο …

  2. Ευχαριστω πολύ, και εσύ δεν τους αφήνεις σε χλωρό κλαρί. Καλό κουράγιο

  3. Ευχαριστω πολύ, και εσύ δεν τους αφήνεις σε χλωρό κλαρί. Καλό κουράγιο

Leave a Reply

Your email address will not be published.