Σκανδαλώδες νόμοθετικό διάταγμα για τον έλεγχο των χρηστών του διαδικτύου

Με πολύ διακριτικό τρόπο, μέσα στην προεκλογική περίοδο, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σκανδαλώδες νομοθετικό διάταγμα για τον έλεγχο των χρηστών του διαδικτύου μπροστά στον οποίο ωχριά ακόμα και το Patriot Act της κυβέρνησης Bush.

Η βασική ιδέα του διατάγματος –που εντάσσεται στον γενικότερο ανελευθεριακό νόμο περί ασφάλειας του διαδικτύου στον οποίο έχω αναφερθεί στο παρελθόν– είναι η υποχρέωση όλων των φορέων του γαλλικού διαδικτύου να διατηρούν για ένα χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφορούν τις κινήσεις και συνήθειες όλων των χρηστών και να τα παραδίδουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές όταν αυτές τα ζητήσουν !

Με αφορμή την πάταξη της τρομοκρατίας και άλλων « επιδημιών » του διαδικτύου όπως η παιδοφιλία, η γαλλική κυβέρνηση της (νέο)δεξιάς θέλει να υποχρεώσει όλες τις εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών, τους πάροχους σύνδεσης αλλά και τους ιδιοκτήτες κάθε είδους ιστότοπων, κάτι που περιλαμβάνει και τα μπλογκς, να αναλάβουν με δικά τους έξοδα την συγκέντρωση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να είναι ψευδώνυμα, ονόματα χρήστη και κωδικοί, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμοί IP των χρησιμοποιούμενων υπολογιστών, χρόνος και γεωγραφική προέλευση των συνδέσεων, αποτελέσματα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά κτλ.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, παρόλη την ξεκάθαρη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων που επιφέρει, το εν λόγω διάταγμα δεν θα συζητηθεί ούτε καν στην Εθνοσυνέλευση αφού αποτελεί εφαρμογή του νόμου DADVSI έχει ήδη ψηφιστεί. Η μόνη Αρχή που θα εκφέρει γνώμη είναι αυτή της προστασίας προσωπικών δεδομένων η οποία όμως έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα

Λόγω εκλογών το ζήτημα δεν έχει τραβήξει καθόλου τα φώτα της δημοσιότητας μολονότι αφορά εκατομμύρια Γάλλους πολίτες, χρήστες του διαδικτύου. Ο πρώτος που αναφέρθηκε δημόσια στο θέμα με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde είναι ο Philippe Jannet, διευθυντής του ιστότοπου της οικονομικής εφημερίδας Les Echos και πρόεδρος του GESTE, ενός συλλόγου που αντιπροσωπεύει τους εκδότες και πάροχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο (εδώ και το σχετικό άρθρο της Libération).

Στο άρθρο του ο Jannet αναφέρει ότι το συγκεκριμένο διάταγμα προκαλεί τρία σοβαρά προβλήματα. Πρώτο, αγνοεί την έμφυτη παγκόσμια διάσταση του διαδικτύου. Έτσι λειτουργεί εις βάρος των γαλλικών εταιρειών και προς όφελος των ξένων ομίλων αφού επιβαρύνει τις πρώτες με ένα επιπλέον κόστος το οποίο οι δεύτεροι, με έδρα στο εξωτερικό, μπορούν εύκολα να αποφύγουν έστω κι αν προσφέρουν υπηρεσίες στη Γαλλία.

Δεύτερο, επιτείνει την σύγχυση, που πρώτος δημιούργησε ο Σαρκοζύ, μεταξύ δικαστικής και αστυνομικής εξουσίας, αφού τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιακρίτως σε δικαστικές έρευνες και « ανεπίσημες » παρακολουθήσεις όπως για παράδειγμα στην επιτήρηση υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τρίτο, μετατρέπει κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη διαδικτυακό εκδότη σε εν δυνάμει « ασφαλίτη » και πράκτορα της αστυνομίας και των δικαστικών Αρχών. Με αυτό τον τρόπο όμως υποσκάπτεται και η εμπιστοσύνη των χρηστών στους ιστότοπούς που επισκέπτονται.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι παρόμοια κρούσματα παράλογων νομοθετικών προτάσεων συμβαίνουν και αλλού όπως στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παιδοφιλίας, του ρατσισμού προωθούνται μέτρα που παραβιάζουν κατάφωρα τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου. Οι παρενέργειες του « φάρμακου » όμως φαίνονται να είναι χειρότερες από τις « αρρώστιες » που υποτίθεται ότι θέλουν να θεραπεύσουν…

4 thoughts on “Σκανδαλώδες νόμοθετικό διάταγμα για τον έλεγχο των χρηστών του διαδικτύου

 1. Πολύ σοβαρό θέμα, αγαπητέ Νίκο, στο οποίο, όντως, δεν έχει δοθεί έως τώρα η απαιτούμενη δημοσιότητα.
  Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τις τελευταίες δύο προτάσεις του κειμένου.
  Έτυχε, μάλιστα, πρόσφατα να συζητήσω για το θέμα με νεαρή Ευρωβουλευτή από τη Γερμανία, η οποία (παρότι εκπροσωπεί το PDS!) δεν αντιλαμβανόταν τις συνέπειες που θα έχει η πρωτοβουλία, την οποία έχει αναλάβει (μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο) για την καταπολέμηση (υποτίθεται) της παιδοφιλίας και του ρατσισμού στο διαδίκτυο. Από τα επιχειρήματα του Jannet τα σοβαρότερα είναι τα δύο τελευταία, κατά τη γνώμη μου. Και μας αφορούν όλους. Είτε ζούμε στη Γαλλία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα…

 2. Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωβουλευτής στην οποία αναφέρεσαι πρέπει να είναι η Feleknas Uca. Σχετικά άρθρα:
  εδώ και εδώ

 3. Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωβουλευτής στην οποία αναφέρεσαι πρέπει να είναι η Feleknas Uca. Σχετικά άρθρα:
  εδώ και εδώ

 4. Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωβουλευτής στην οποία αναφέρεσαι πρέπει να είναι η Feleknas Uca. Σχετικά άρθρα:
  εδώ και εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.