Ντιμπέιτ Σαρκοζύ-Ρουαγιάλ : πρώτες εντυπώσεις

Το πολυπόθητο ντιμπέιτ τελικά έγινε. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Νικολά Σαρκοζύ αναμετρήθηκαν επί σχεδόν δύο ώρες και σαράντα λεπτά σε ζωντανή αναμετάδοση σε μια εκπομπή που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης αφού συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθαρά υπέρ της Ρουαγιάλ που φαίνεται να κάνει την έκπληξη. Ο Σαρκοζύ όντας δεινός ρήτορας και έχοντας το πλεονέκτημα του πρώτου γύρου είχε συμφέρον σε ένα βαρετό και φιλήσυχο διάλογο. Από την άλλη η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος έπρεπε να ρισκάρει και το έκανε.

Με ένα αρκετό δεξιότροπο λόγο, έκανε άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους μιλώντας αρκετά για θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας όπως και για το επιχειρηματικό πνεύμα που προτίθεται να ενισχύσει. Με αυτό τον τρόπο τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαρκοζύ ο οποίος φάνηκε αποσταθεροποιημένος. Αυτό τονίστηκε επίσης από την εμφανή προσπάθεια του να ελέγξει τα νεύρα του όταν η Ρουαγιάλ, με αρκετό θράσος του έκοβε το λόγο ή του έκανε έντονες παρατηρήσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της συζήτησης ήταν όταν μετά από κάποιες ανακρίβειες του Σαρκοζύ πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, η Ρουγιάλ, σαν δασκάλα απευθυνόμενη σε κακό μαθητή, του συνέστησε να ξαναδιαβάσει το μάθημα του. Είναι αλήθεια ότι η Ρουγιάλ έχοντας σαν σύμβουλο της τον Μπρούνο Ρεμπέλ, πρώην διευθυντή της γαλλικής Greenpeace, έχει το πάνω χέρι στα θέματα της οικολογίας.

Αυτό ήταν και ένα από τα χαρακτηριστικά του διαλόγου. Η Ρουαγιάλ κατάφερε να επιβάλει περισσότερο τα θέματα της οικογένειας, της οικολογίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία είναι πιο δυνατή. Αντίθετα στα πιο τεχνικά θέματα όπως η οικονομία ή η φορολογία ο Σαρκοζύ μπερδεύτηκε στις λεπτομέρειες ενώ η Ρουαγιάλ έμεινε σε αοριστίες. Σε ένα ανώδυνο θέμα όπως αυτό της των ατόμων με ειδικές ανάγκες ανταλλάχθηκαν βαριοί χαρακτηρισμοί όπως « ψεύτη » και « ανήθικε » από τη Ρουαγιάλ προς το Σαρκοζύ, ο οποίος με τη σειρά του την κατηγόρησε ότι χάνει εύκολα την ψυχραιμία της.

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, το μήλο της Έριδος ήταν η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο Σαρκοζύ είναι κάθετα αντίθετος ενώ η Ρουαγιάλ δείχνει να διστάζει μεταξύ της θέσης του σοσιαλιστικού κόμματος, που υποτίθεται είναι υπέρ, και της γαλλική κοινής γνώμης που φαίνεται να αντιτίθεται.

Σε καμία περίπτωση βέβαια το ντιμπέιτ δεν θεωρείται ικανό από μόνο του να αλλάξει τον εκλογικό συσχετισμό. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον υποψήφιο της δεξιάς. Όμως η καλή εμφάνιση της Ρουαγιάλ δείχνει να κάνει το παιχνίδι πιο αμφίρροπο.

One thought on “Ντιμπέιτ Σαρκοζύ-Ρουαγιάλ : πρώτες εντυπώσεις

  1. Προτεινόμενη ανάλυση για τον Α’ γύρο των γαλλικών εκλογών:

    http://www.eek.gr/default.asp?pid=6&id=260

    (Κι όμως ο Δελαστίκ θεωρείται “έγκυρος διεθνολόγος”,αλλά μπροστά στον Σάββα Μιχαήλ δε πιάνει μία – συγγνώμη που έβαλα εδώ το link)

Leave a Reply

Your email address will not be published.