Το Google (ξανα)μπαίνει δυναμικά στο χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου

Μια πρόσφατη είδηση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη μπορεί στο άμεσο μέλλον να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μελλοντική εξέλιξή των ΜΜΕ και της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος των New York Times, το Google ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι υπέγραψε συμβόλαια συνεργασίας με δύο από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο Agence France-Presse (AFP) και Associated Press (AP) καθώς και με δύο άλλα μικρότερης εμβέλειας το Canadian Press (CP) και το Press Association (PA)[1]. Η συμφωνία αυτή αφορά την διανομή ειδήσεων των παραπάνω πρακτορείων από την υπηρεσία Google News, της οποίας η ελληνική έκδοση δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική από πολλές απόψεις. Καταρχάς η απόφαση του Google να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τα πρακτορεία ειδήσεων συνιστά μια μεταστροφή της στρατηγικής που εφάρμοζε μέχρι τώρα η αμερικάνικη εταιρεία. Η ιδέα του Google News ανήκει στον Krishna Bharat, υπεύθυνου του τμήματος Research & Developement της εταιρείας. Με αφορμή τις επίθέσεις στο World Trade Center το 2001 ο Bharat έφτιαξε ένα πρόγραμμα που του επέτρεπε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις σχετικές ειδήσεις που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο.

Η βασική αρχή ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ που διατρέχει τις σελίδες προεπιλεγμένων ιστότοπων εξάγοντας τους τίτλους των άρθρων που αναφέρονται σε ένα θέμα. Στη συνέχεια οι τίτλοι αυτοί, σε μορφή συνδέσμων, συντάσσονται σε μια ιστοσελίδα δημιουργώντας έτσι κάτι ανάμεσα σε « ηλεκτρονική εφημερίδα » και επισκόπηση Τύπου. Ο αναγνώστης έχει έτσι μια σύνοψη των κυριότερων ειδήσεων και αν θέλει να διαβάσει ένα άρθρο ολόκληρο δεν έχει παρά να κλικάρει στο ανάλογο σύνδεσμο και να φτάσει έτσι στην αρχική πηγή.

Η υπηρεσία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αμερικάνικο κοινό την άνοιξη του 2002 και στη συνέχεια σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία το 2003. Σήμερα το Google News υπάρχει σε 40 διαφορετικές γλώσσες και καταγράφει δεκάδες χιλιάδες πηγές. Η επιτυχία της υπηρεσίας είναι δεδομένη αφού κατατάσσεται ήδη μέσα στις δημοφιλέστερες πηγές πληροφόρησης σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρεταννία και η Γαλλία[2].

Ταυτόχρονα όμως ο τρόπος λειτουργίας του Google News δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην εταιρεία αφού πολλοί εκδότες και πρακτορεία ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ο ισχυρισμός αυτός βασίστηκε στο γεγονός ότι το Google News αναπαράγει τίτλους άρθρων που ανήκουν στους εκδότες χωρίς την συγκατάθεση τους. Έτσι το 2006 το Google καταδικάστηκε από δικαστήριο του Βελγίου για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και στη Γαλλία το 2003 και οι τοπικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν με γαλλικές εφημερίδες όπως η Le Monde και η Les Echos. Παράλληλα το πρακτορείο AFP μήνυσε το Google το 2005 σε δικαστήριο των ΗΠΑ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα δικαστικά αυτά προβλήματα εμπόδιζαν μέχρι πρόσφατα το Google να εκμεταλευτεί εμπορικά την υπηρεσία η οποία και δεν περιελάμβανε διαφημίσεις. Ενώ στην αρχή η επίσημη θέση της αμερικάνικης εταιρείας ήταν ότι δεν παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτών και ότι είχε κάθε δικάιωμα να αναπαράγει τους τίτλους των άρθρων, η σύναψη συμφωνιών με τα πρακτορεία ειδήσεων αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι η διεκδικήσεις των πρακτορείων ήταν νόμιμες.

Η αλλαγή πλέυσης του Google σημαίνει ταυτόχρονα ότι η στρατηγική του στο τομέα της πληροφόρησης πλησιάζει περισσότερο αυτή του ανταγωνιστή του Yahoo, που βασίζεται στην αγορά άρθρων και τη διάθεση τους από τη διαδικτυακή του πύλη.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευση του Google News μέσω διαφημίσεων και ουσιαστικά καθιστά την αμερικανική εταιρεία άμεσο ανταγωνιστή όλων των παραδοσιακών online media. Με τεχνολογική ισχύ και οικονομικά μέσα ασύγκριτα μεγαλύτερα από αυτά κάθε παραδοσιακού εκδότη…


[1] Στην αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα άρθρου του AFP στο κοινό ιστότοπο του πρακτορείου με το Google που επιτρέπει την εκμετάλλευση του περιεχομένου από το Google News.

[2] Σύμφωνα με την Nielsen/NetRatings, η αμερικανική έκδοση του Google News κατατάσσεται το 2007 στη δωδέκατη θέση μεταξύ των ιστότοπων πληροφόρησης των ΗΠΑ με εννιά εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες κατά μέσο όρο. Στη Γαλλία η υπηρεσία έχει την τέταρτη θέση στον σχετικό πίνακα με σχεδόν δύο εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες.

One thought on “Το Google (ξανα)μπαίνει δυναμικά στο χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου

Leave a Reply

Your email address will not be published.