Τρελός trader ή τρελό σύστημα : πως χάθηκαν τα εφτά δισεκατομμύρια της Société Générale

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη οικονομική κρίση των subprimes, αναρωτιόμουν μάλλον ρητορικά, κατά πόσο η κερδοσκοπική φύση του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικού συστήματος καταλήγει σε αυτοκαταστροφικές τάσεις. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και ένα νέο σκάνδαλο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση.

Τη Τρίτη 22 Ιανουαρίου η γαλλική τράπεζα Société Générale, ιδιοκτήτρια της Γενικής Τράπεζας, ανακοίνωσε απώλειες εφτά δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας αποτυχημένων χρηματιστικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της τράπεζας, από αυτές τις απώλειες τα δύο δισεκατομμύρια οφείλονται στην κρίση των subprimes και τα υπόλοιπα πέντε χάθηκαν από τις λάθος επενδύσεις ενός και μόνο « τρελού » trader, του τριαντάχρονου Jérôme Kerviel ο οποίος και ανακρίνεται από τη γαλλική ασφάλεια.

Για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ είναι και το ποσό των καθαρών εσόδων που είχε το Ελληνικό κράτος από το σύνολο των κοινοτικών επιχορηγήσεων το 2006. Κι όμως σύμφωνα με τον διευθυντή της Société Générale ο πακτωλός αυτός χάθηκε με ευθύνη ενός μόνο μέσου στελέχους ο οποίος επί ένα σχεδόν χρόνο ρισκάριζε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χωρίς να απόκομίσει προσωπικό όφελος!

Η εκδοχή αυτή βέβαια δεν φαίνεται να πείθει τους παρατηρητές όπως γράφει και το BusinessWeek, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την στρατηγική της εταιρείας. Η Société Générale, δεύτερη γαλλική τράπεζα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, εδώ και αρκετά χρόνια έχει σημαντική εμπλοκή στην πολυπλοκότερη αγορά μετοχικών παραγώγων αυτή των exotic equity derivatives.

Η καθαρά κερδοσκοπική αυτή αγορά, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αγοραπωλησίες υψηλού ρίσκου μέσω λογάριθμων και μαθηματικών μοντέλων με εξωτικά ονόματα όπως Himalaya και Altiplano, δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πραγματική οικονομία ούτε με την παραδοσιακή τραπεζική δραστηριότητα. Όμως τα κέρδη που αποφέρει τελικά είναι ασυναγώνιστα και αγγίζουν το 40% της αρχικής επένδυσης…

Προφανώς λοιπόν οι διευθύνοντες της τράπεζας γλυκάθηκαν από το άρωμα ζεστού χρήματος και συνέχισαν να ρισκάρουν με τα λεφτά των πελατών τους. Όλα πήγαιναν καλώς μέχρι τη στιγμή της κρίσης των subprimes και τη γενικευμένη πτώση των μετοχών. Σε ένα τέτοιο σενάριο ο Jérôme Kerviel δεν φαίνεται να είναι παρά ένα απλό γρανάζι μέσα στο όλο και πιο ανεξέλεγκτο παγκοσμιοποιημένο χρηματιστικό σύστημα.

Ο νεαρός trader φαίνεται να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για ένα έγκλημα, αυτό της αλόγιστης κερδοσκοπίας εις βάρος των πολλών, του οποίου την ευθύνη έχουν πρωτίστως οι υψηλοί πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως το σύστημα φαίνεται να εκτροχιάζεται. Μένει να δούμε μέχρι που…

Leave a Reply

Your email address will not be published.