Μετρώντας το κοινό στο διαδίκτυο : μέθοδοι και αποτελέσματα

Οι μετρήσεις του κοινού στο διαδικτύο από τη γέννηση τους χαρακτηρίστηκαν από τη διφορούμενη φύση του μέσου που συνδυάζει στοιχεία από τον τομέα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ.

Από τη μία οι μετρήσεις site centric υπακούουν στη λογική των τηλεπικοινωνιών αφού βασίζονται στην έννοια του trafic, δηλαδή στον αριθμό συνδέσεων στον server ενός ιστότοπου που φαίνονται μέσω cookies ή logs. Τα αποτελέσματα, είτε καταμετρώνται ως επισκέψεις, είτε ως page views, είναι μεν πολύ χρήσιμα για τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ιστότοπων αλλά έχουν δύο βασικά μειονεκτήματα.

Κατα πρώτο λόγο η αξιοπι

στία τους είναι σχετική, αφού μπορούν εύκολα να χαλκηδευτούν. Για παράδειγμα τα πολύ υψηλά ποσοστά page views του MySpace είναι εν μέρει αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής των σελίδων του. Κατά δεύτερο λόγο ένα βασικό πρόβλημα των μετρήσεων site centric είναι ότι δίνουν πολύ λίγες πληροφορίες σε ότι αφορά τους χρήστες, τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά τους, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους διαφημιστές.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι μετρήσεις user centric. Οι μετρήσεις αυτές παγκοσμίως εκτελούνται από δύο πολυεθνικές την Nielsen Netratings και την Comscore. Η βασική ιδέα είναι η χρησιμοποίηση της μεθόδου του πάνελ, όπως περίπου γίνεται και για την τηλεόραση. Επιλέγεται έτσι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που δέχονται να πάρουν μέρος στην έρευνα και γίνεται εγκατάσταση ενός λογισμικού στον υπολογιστή τους που παρακολουθεί τις μετακινήσεις τους στο διαδίκτυο. Έτσι οι παραπάνω εταιρείες μπορούν όχι μόνο να υπολογίσουν το κοινό των ιστότοπων αλλά και να το συνδυάσουν με τα κοινωνιολογικά και καταναλωτικά του χαρακτηριστικά.

Το βασικό πρόβλημα αυτών των μετρήσεων είναι ότι μπορουν να « δουν » στα αποτελέσματα τους μόνο τους μεγάλους ιστότοπους (portals, ΜΜΕ κτλ.). Τα μικρά και μεσαία sites δεν έχουν αρκετή κίνηση ώστε να καταμετρούνται με τρόπο αξιόπιστο. Το δεύτερο πρόβλημα, όπως και στη τηλεθέαση, είναι οι διαφορές στις μεθοδολογίες των εταιρειών και η αντιπροσωπευτικότητα των πάνελ. Στις αρχές του 2007 οι διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων της Nielsen Netratings και της Comscore ήταν τέτοιες που η IAB US (Interactive Advertising Bureau) υποχρέωσε τις δύο εταιρείες να υποστούν έλεγχο και να δεχτούν αλλαγές στο τρόπο μέτρησης.

Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα των μετρήσεων έχει να κάνει με την όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία χρήσεων και προγραμμάτων Web 2.0 όπως οι σελίδες Ajax, το RSS και το streaming. Με πρόσφατη ανακοίνωση της η Nielsen Netratings έκανε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής θα εμπλουτίσει τα αποτελέσματα του πάνελ της με μια νέα παράμετρο, τη διάρκεια των επισκέψεων. Τι κριτήριο αυτό, όπως εξηγεί η εταιρεία, αναλογεί κατά κάποιο τρόπο στην ποιοτική επένδυση ή στο ενδιαφέρον των χρηστών (user engagement) για μια υπηρεσία ή ένα ιστότοπο , κάτι το οποίο δεν μετρίεται υποχρεωτικά με παράμετρους όπως ο αριθμός των επισκέψεων.

Με άλλα λόγια ο χρόνος που ο κάθε δικτυονάυτης περνάει σε έναν ιστότοπο θεωρείται πλέον ισάξιο στοιχείο εκτίμησης με τον αριθμό επισκέψεων. Η αλλαγή αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ιεραρχία των ιστότοπων. Σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Google πέφτει από την πρώτη θέση στην πέμπτη και αντίθετα η AOL σκαρφαλώνει στην πρώτη από την τέταρτη. Ταυτόχρονα τα social media (YouTube, Digg, Del.icio.us, MySpace) κερδίζουν αρκετές θέσεις.

Το πρόβλημα με τη μέτρηση του χρόνου σαν κριτήριο είναι ότι εκτός των άλλων δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα προγράμματα που συνήθως μένουν ανοικτά καθόλη την διάρκεια της χρήσης του διαδικτύου. Αυτό αφορά κυρίως τους πιο δημοφιλείς instant messengers όπως αυτούς της MSN, του Yahoo και της AOL. Έτσι τα στατιστικά των εταιρειών αυτών εκτινάσσονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

5 thoughts on “Μετρώντας το κοινό στο διαδίκτυο : μέθοδοι και αποτελέσματα

 1. Η αλήθεια είναι ότι το internet προσφέρεται ως μέσο για μετρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν κανένας ΔΕΝ ξέρει ΤΙ θέλει να μετρήσει.

  Οι περιορισμένες δυνατότητες μετρήσεων των παραδοσιακών ΜΜΕ από μία άποψη βολεύουν τους εμπλεκόμενους (ΜΜΕ, διαφημιστικές και διαφημιζόμενους). Υπάρχουν 2-3 δείκτες, με μία μικρή εκπαίδευση όλοι μαθαίνουν να τους χρησιμοποιύν και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

  Αντίθετα, στο web οι πολλές δυνατότητες μετρήσεων (hits, pageviews, visits, visitors, time, sessions, actions, κ.λ. κ.λ.) δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε όσους θέλουν ένα “απλό δείκτη για να διαλέξουν πού θα έχουν καλύτερη απόδοση για τα χρήματά τους”.

 2. Τα πράγματα είναι έτσι. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ οι μετρήσεις δεν προσμετρούν έτσι κι αλλιώς μια αντικειμενική πραγματικότητα αλλά υποκειμενικά μεγέθη στα οποία όμως όλοι οι παίκτες της αγοράς έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων.

  Η πολλαπλές δυνατότητες προσμέτρησης στο διαδίκτυο μπερδεύουν αυτούς που λειτουργούν ακόμα με λογικές “AGB”.

  Στην τελική όμως αυτό είναι πρόβλήμα της αγοράς και όχι των χρηστών…

 3. Τα πράγματα είναι έτσι. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ οι μετρήσεις δεν προσμετρούν έτσι κι αλλιώς μια αντικειμενική πραγματικότητα αλλά υποκειμενικά μεγέθη στα οποία όμως όλοι οι παίκτες της αγοράς έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων.

  Η πολλαπλές δυνατότητες προσμέτρησης στο διαδίκτυο μπερδεύουν αυτούς που λειτουργούν ακόμα με λογικές “AGB”.

  Στην τελική όμως αυτό είναι πρόβλήμα της αγοράς και όχι των χρηστών…

Leave a Reply

Your email address will not be published.